U Evropi sve više električnih i hibridnih automobila, broj dizelaša se smanjuje

U Evropi se povećava broj novoregistrovanih električnih i hibridnih automobila, a broj automobila sa dizel i benzinskim motorima se smanjuje. Pokazuju to statistički podaci, za prva tri mjeseca 2022. godine, koje je objavila Evropska asocijacija proizvođača automobila (ACEA).

Broj novoregistrovanih dizelaša pao je za čak 33% u odnosu na isti period prošle godine, a smanjio se i broj benzinaca, ali ne tako drastično. Broj automobila sa dizel motorima najviše se smanjio u Francuskoj (-44,1%), Italiji (-39,2%), Španiji (-30,8) i Njemačkoj (-20,2). Ipak, dizelaši i benzinci zajedno, i daje čine gotovo 53% ukupnog broja novoregistrovanih automobila u Evropi, s tim da je benzinaca znatno više.

S druge strane, porasto je broj električnih i hibridinh automobila. U ukupnom udjelu novoregistrovanih automobila, u prvom kvartalu ove godine, hibridni automobili (HEV) čine 25%, električni 10% (BEV), a plug-in hibridi  (PHEV) 8,9%. Najviše je porasto broj čisto električnih automobila, koji se udvostučio u odnosu na isti period prošle godine. Njihov broj je premašio broj plug-in hibrida. Hibridni automobili i dalje su najbrojniji u ovoj grupi i drugi po ukupnom broju, iza benzinskih automobila.

Izvor: www.acea.auto
Izvor: www.acea.auto

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *