U Evropi više od 15 projekata za eksploataciju litijuma – među njima i jedan u BiH

U Evropi je, trenutno, u različitim fazama razvoja, više od 15 projekata za eksploataciju litijuma. Ovo je za Demostat, rekao viši geolog u Njemačkoj agenciji za mineralne resurse (DERA), Mihael Šmit.

Projekti su locirani u Španiji, Portugalu, Finskoj, Francuskoj, Austriji, Njemačkoj, Češkoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i drugim zemljama.

Šmit navodi da Evropa ima potencijal da se u 2030. godini u značajnoj mjeri snadbjeva litijumom iz svojih nalazišta – čak do 40 % pretpostavljene potražnje.

Srbija

Grupa geologa je 2004. godine otkrila novi mineral u dolini Jadra u Srbiji: jadarit, a njegova kompozicija odgovara onoj iz izmišljenog kriptonita iz stripa o Supermenu. 

Nalazište je daleko najveće nalazište litijuma u tvrdoj stijeni u Evropi, koji britansko-australijska rudarska grupa Rio Tinto želi da izvuče i preradi na licu mesta u rafineriji u materijal kompatibilan sa baterijama.

Druga najveća svjetska rudarska grupa uložila je 2,4 milijarde dolara za projekat Jadar i planirala je proizvodnju 58.000 tona litijum karbonata godišnje. 

Ali u januaru 2022. Srbija je otkazala projekat nakon žestokih protesta.  Rio Tinto, međutim, ostaje pri svom planu, a ima i nagoveštaja da bi vlada mogla da promeni svoj negativan stav. 

Litijuma ima i kod Valjeva. Tamo je Rio Tinto sproveo istraživanja 90-ih godina i kasnije je odustao od projekta. Od 2011. godine, kanadska kompanija Euro Lithium istražuje pojavu.

Bosna i Hercegovina

Razvoj projekta rudarstva litijuma i bora u Loparama u Republici Srpskoj/Bosni i Hercegovini još je na samom početku. 

Prema procjenama švajcarske rudarske kompanije Arkkor (Arcore), tu bi moglo da se uskladišti oko 2,4 miliona tona litijum karbonata, prenosi Demostat.

Đokić: preciznije informacije o količini litijuma kod Lopara polovinom godine

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, Petar Đokić nedavno je izjavio da na području opštine Lopare postoji nalazišta litijuma.

„Nemamo za sada završne izvještaje o tome koje bi rezerve litijuma mogle biti na tom lokalitetu. Dakle, trenutno se sprovodi istraživanje s ciljem da se pokušaju definisati rezerve litijuma na tom lokalitetu. Možda bismo već polovinom godine mogli imati preciznije informacije“, rekao je Đokić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *