Đedović sa predstavnicima Udruženja OIE Srbija o aukcijama, novim solarnim i vjetroelektranama

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa predstavnicima „Udruženja OIE Srbija“ o nedavno usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o korišćenju OIE, predstojećim aukcijama, potencijalima i izazovima u povećanju kapaciteta iz obnovljivih izvora energije. 

„Usvajanje izmena i dopuna Zakona o korišćenju OIE stvoreni su uslovi za priključenje novih solarnih i vetroelektrana uz neophodnu sigurnost i predvidljivost za investitore u pogledu planiranja projekata i uz odgovornost za balansiranja novih kapaciteta. Tokom rada na izmeni propisa usvojili smo neke od predloga „Udruženja OIE Srbija“ i zahvalni smo im na podršci i konstruktivnom pristupu. Svi podzakonski akti nalaze se u postupku usvajanja na Vladi Republike Srbije, a plan je da u junu raspišemo aukcije koje će doneti nove domaće „zelene megavate“ našem energetskom sistemu koji će doprineti sigurnosti snabdevanja naše zemlje. Takođe, u procesu smo usvajanja trogodišnjeg plana aukcija koje uz vetroelektrane uključuju i solarnu energiju, što je važna poruka za potencijalne investitore u solarne projekte“, rekla je ministarka.

Potrebno povećati kapacitet sistema prenosa električne energije

Predstavnici Udruženja za OIE istakli su da okupljaju najveće proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora i da su tokom prethodnih godina dali najveći doprinos u povećanju udjela električne energije dobijene iz obnovljivih izvora. Obavjestili su ministarku Đedović o zainteresovanosti njihovih članova za učešće na predstojećim aukcijama, naglasivši da raspolažu sa najmanje 500 MW u vjetrokapacitetima. 

Na sastanku je konstatovano da postoji veliki broj zahtjeva za priključenje na prenosnu mrežu koji opterećuju funkcionisanje „Elektromreže Srbije“ i da je važno povećanje kapaciteta prenosnog sistema kako bi se ostvario veći udio OIE u energetskom sistemu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *