Troškovi proizvodnje baterija smanjeni za 90% u posljednjih 15 godina

Troškovi proizvodnje baterija su pali za više od 90 % u posljednjih 15 godina, otkriva novi izvještaj Međunarodne agencije za energiju (IEA).

To je jedan od najbržih padova među tehnologijama čiste energije i pruža nadu da baterije mogu dovesti svijet do zacrtanih ciljeva u oblasti obnovljive energije.

Iako smo i dalje skloni da razmišljamo o litijum-jonskim baterijama kao o komponenti elektronskih ure]aja kao što su telefoni i laptopi, ova tehnologija igra sve značajniju ulogu u energetskom sektoru – koji sada čini preko 90 % ukupne potražnje za baterijama, navodi se u izvještaju.

Samo u 2023. godini upotreba baterija u energetskom sektoru porasla je za više od 130 %.

U sektoru transporta, baterije su omogućile povećanje prodaje električnih automobila sa 3 miliona u 2020. na skoro 14 miliona prošle godine, uz dalji snažan rast koji se očekuje u narednim godinama.

„Sektori električne energije i transporta su dva ključna stuba za smanjenje emisija dovoljno brzo da se ispune ciljevi dogovoreni na COP28 i da ostane otvorena mogućnost ograničavanja globalnog zagrijavanja na 1,5 °C“, rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol.

“Baterije će biti temelj u obe oblasti i igrajuće neprocjenjivu ulogu u povećanju obnovljivih iziora energije i elektrifikaciji transporta, dok će istovremeno pružati sigurnu i održivu energiju za preduzeća i domaćinstva. Kombinacija solarnihpanela i baterija danas je konkurentna novim elektranama na ugalj u Indiji. I samo u narednih nekoliko godina, biće jeftiniji od uglja u Kini i električne energije na gas u Sjedinjenim Državama”, rekao je Birol.

Globalna proizvodnja baterija se više nego utrostručila u posljednje tri godine. Kina, danas, proizvodi većinu baterija, međutim, izvještaj pokazuje da se 40% najavljenih planova za proizvodnju novih baterija odnosi na razvijene ekonomije, kao što su Sjedinjenih Američke Država i Evropske unije. Ako se svi ti projekti ostvare, te ekonomije bi imale skoro dovoljno proizvodnju da zadovolje svoje potrebe do 2030. na putu do neto nulte emisije.

Na klimatskom samitu COP28 u Dubaiju u decembru 2023, zemlje su se složile da utrostruče kapacitete obnovljive energije do 2030. i udvostruče tempo energetske efikasnosti, kako bi se oslobodile fosilnih goriva koje uništavaju klimu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *