Kineski proizvođači električnih vozila rizikuju kazne zbog nesaradnje u istrazi EU

Kineski proizvođači električnih vozila BYD, SAIC i Geely rizikuju oštrije kazne zbog nesaradnje u istrazi koju provodi Evropska komisija.

Evropska komisija upozorila je tri kineska proizvođača električnih automobila, koje istražuje zbog državnih subvencija, da nisu pružili dovoljno informacija, Ovo se navodi u dopisima, u koje je imao uvid portal Politico.

Ovo upozorenje moglo bi biti najava oštrijih kazni Evropske komisije, navodi portal.

U dopisima upućenim kineskim proizvođačima električnih vozila BYD, SAIC i Geely, od 23. aprila, navodi se da ove kompanije nisu pružile dovoljno informacija o subvencijama, poslovanju i lancima snabdjevanja.

Rad bez ovih podataka, smatraju u Evropskoj komisiji, znači da će se morati vratiti konceptu “dostupnih činjenica”. To obično znači, u praksi, da ima odriješene ruke da uvede veće carine na uvozne proizvode.

Prepiska ukazuje da bi trgovinska istraga, koju je prošle godine pokrenula predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, eskalirati, jer Brisel pojačava akciju kako bi zadržao sve dominantnije kineske proizvođače zelene tehnologije – od električnih vozila do solarnih panela I vjetrourbina, na distanci. Istraga treba da utvrdi da li proizvođači u Kini imaju koristi od nezakonitog subvencionisanja i da li ovo subvencionisanje uzrokuje ili prijeti da izazove ekonomsku štetu za proizvođače električnih automobila u EU.

Komesar za trgovinu Valdis Dombrovskis rekao je u četvrtak za Politico da istraga o električnim vozilima “napreduje” i da očekuje da će se završiti “prije ljetne pauze”.

Ovi komentari dolaze nekoliko dana prije posjete kineskog predsjednika Xi Jinpinga Francuskoj, na prvoj stanici njegove evropske turneje.

Istovremeno, Peking je pokrenuo vlastitu antidampinšku istragu o uvozu evropske rakije, signalizirajući tako Parizu svoje nezadovoljstvo, koji je iza kulisa lobirao za istragu o električnim vozilima.

Spekulacije o ishodu istrage se već intenziviraju, a analitičari Rhodium grupe u izvještaju ove sedmice zaključuju da bi kineski proizvođači električnih vozila bili i dalje konkurentni i ostvarivali profit čak iako EU uvede uvozne carine od 15-30 posto. Da bi se nanio ozbiljan udarac, bile bi potrebne dažbine i do 50 posto, navodi se u izvještaju.

Tri kompanije su pod istragom zbog navodnog primanja subvencija za proizvodnju električnih vozila, kojima dobijaju nepravednu prednost na tržištu EU u odnosu na evropske proizvođače automobila.

Takavi slučajevi, obično, rezultiraju uvođenjem carina koja se naplaćuje na uvoz u EU.

Kako je zvanično najavljeno u oktobru, EU bi trebala, najkasnije, do početka jula objaviti svoju odluku o privremenim carinama.

Carine bi se primjenjivale na uvoz električnih vozila iz Kine, iako EU može odlučiti da podesi postotke po proizvođaču.

Evropska komisija je odbila da komentariše ove navode. Advokat kompanije Geely potvrdio je postojanje pisma, ali je odbio dalje komentare. Advokatska firma koja zastupa SAIC nije odgovorila na zahtjev za komentar, dok je zahtjev upućen direktno BYD-u takođe ostao bez odgovora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *