Prodaja električnih automobila u svijetu porasla za 25 %

Prodaja električnih automobila u svijetu porasla je za 25 %, u prva tri mjeseca 2024. godine, u odnosu na isti period 2023.

Ovo se navodi u najnovijem Izvještaju Međunarodne agencije za energiju (IEA), uz predviđanje da bi ove godine broj prodatih električnih automobila (EV) u svijetu mogao dostići 17 miliona. To bi značilo da bi jedan od pet prodatih automobila u svijetu u 2024. bio električni.

U Izvještaju IEA se navodi da je prodaja električnih automobila u svijetu i dalje snažna, uprkos nestabilnim cijenama metala za električne baterije, postepenom ukidanju podsticaja za kupovinu EV i visokoj inflaciji. Broj prodatih električnih automobila širom svijeta u prva tri mjeseca ove godine otprilike je jednak broju prodatih u cijeloj 2020. godini, navodi se u izvještaju.

U 2024. tržišni udio električnih automobila bi mogao bi dostići čak 45% u Kini, 25% u Evropi i preko 11% u Sjedinjenim Američkim Državama, kao rezultat konkurencije među proizvođačima, pada cijena baterija i automobila i državnih politika.

Očekivanja rasta za 2024. godinu se zasnivaju i na rekordnoj godini 2023. godini, kada se globalna prodaja električnih automobila približila broju od 14 miliona, dostigavši ​​18% svih prodatih automobila. 

Kina: električni automobili najbrojniji i najjeftiniji

Velika većina prodatih električnih automobila u 2023. bila je u Kini (60%), Evropi (25%) i Sjedinjenim Američkim Državama (10%).

Iako električni automobili postaju jeftiniji, kako se konkurencija pojačava, posebno u Kini, oni su i dalje skuplji od automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem na drugim tržištima. 

Međunarodna agencija za energiju procjenjuje da je više od 60% električnih automobila prodanih 2023. godine u Kini bilo jeftinije od njihovog prosječnog ekvivalenta sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem. Međutim, električni automobili ostaju 10% do 50% skuplji od motora sa unutrašnjim sagorevanjem u Evropi i Sjedinjenim Državama, u zavisnosti od zemlje i segmenta automobila. 

Istovremeno, globalni broj instalisanih javnih punjača porastao je za 40% u 2023. godini, u odnosu na 2022. godinu, a rast brzih punjača je nadmašio rast onih sporijih .

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *