Za ograničenje globalnog zagrijavanja na 1,5°C potrebno tri puta više OIE i dva puta veća energetska efikasnost

Tri puta više kapaciteta obnovljive energije i dva puta veća energetska efikasnost, do 2030. godine, ključni su koraci za ograničenje globalnog zagrijavanja na 1,5°C .

Ovo je navedeno u zajedničkom izvještaju Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA), Predsjedništva COP28 (Konferencija o klimatskim promjenama UN-a) i Globalne alijanse za obnovljive izvore (GRA). redsjedništva

U izvještaju su navedeni ključni faktori koji omogućavaju utrostručenje globalnog kapaciteta obnovljive energije na 11.000 GW i udvostručenje prosječnog godišnjeg poboljšanja energetske efikasnosti do 2030. godine.

Udio obnovljive energije u globalnom energetskom miksu trebao bi se povećati sa 16% u 2020. na 77% do 2050.  godini prema IRENA-inom scenariju za ograničenje globalnog zagrijavanja na 1,5°C. 

Duboka i sistemska transformacija globalnog energetskog sistema mora se desiti u roku od 30 godina

To, u praksi znači, da bi godišnji dodaci kapaciteta obnovljivih izvora energije trebali dostići prosječno 1 066 GW godišnje od 2023. do 2050. godine.

Obnovljivi izvori energije bi se povećali u svim sektorima krajnje upotrebe, dok bi visoka stopa elektrifikacije u sektorima kao što su transport i zgrade zahtijevala dvanaestostruko povećanje kapaciteta obnovljive električne energije do 2050. godine, u poređenju sa nivoima iz 2020. godine.

I obim i udio obnovljivih izvora energije moraju značajno porasti, što je i tehnički izvodljivo i ekonomski održivo, navodi se, između ostalog, u izvještaju.

Iako je u 2022. godini došlo do rekordnog povećanja kapaciteta obnovljivih izvora energije, te godine je, takođe, zabilježen i najviši nivo subvencija za fosilna goriva do tada, jer su mnoge vlade nastojale ublažiti udar visokih cijena energije za domaćinstva i privredu. 

Iako su globalna ulaganja u sve tehnologije energetske tranzicije dostigla rekordnih 1,3 biliona dolara 2022. godine, godišnja ulaganja moraju se više od četiri puta povećati da postiglo ograničenje globalnog zagrijavanja na 1,5°C .

Kada su finansijska sredstva u pitanju, za postizanje cilja od 1,5°C do 2050. potrebno je ukupno 150 biliona dolara, što je u prosjeku preko 5 biliona dolara godišnje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *