Trećina struja iz RiTE Ugljevik u Sloveniju od Nove godine

Direktor Rudnika i termoelektrane Ugljevik (RiTE) Diko Cvijetinović rekao je da su u toku pregovori sa predstavnicim Holdinga slovenačkih elektrana, koji se odnose na ispunjavanje obaveze RiTE Ugljevik prema Elektrogospodarstvu Slovenije, po osnovu prijeratnih ulaganja.

Odlukom Arbitražnog vijeća u Beogradu, RiTE Ugljevik je naloženo da Slovencima isplati 67 miliona evra (oko 130 miliona konvertibilnih maraka) na ime duga za neisporučene električnu energiju.

Osim toga, odlukom je RiTE Ugljevik obavezna da Slovencima isporučuje jednu trećinu struje koju proizvede.

Cvijetinović je izrazio uvjerenje da će biti pronađeno najbolje moguće rješenje i dogovor kako će se u narednim godinama taj dug otplatiti i da su ovaj proces uključeni i matično preduzeće “Elektroprivreda”, kao i Vlada Republike Srpske.

“Svjesni smo da RiTE ne može preuzeti taj teret i činimo sve napore, i Vlada Srpske i matično preduzeće, da iznađemo mogućnosti kako bi taj dug riješili”, rekao je Cvijetinović.

“Ako bude sve kako smo planirali, već od Nove godine bi trebalo da krene isporuka jedne trećine električne energije da se ne bi stvarale nove obaveze. Vjerujem u zajednički dogovor“, istakao je Cvijetinović.

Izvršni direktor za poslove proizvodnje električne energije i razvoj Termoelektrane Milutin Tasovac kaže da je termoelektrana stara 38 godina i da se u narednih nekoliko godina treba obaviti kapitalni remont.

RiTE Ugljevik proizvodi 40 % struje u RS

Prema njegovim riječima, RiTE zapošljava 2.000 radnika, a indirektno 20.000 ljudi zavisi od ovog energetskog giganta koji proizvodi čak i do 40 odsto ukupne proizvodnje električne enerije u Republici Srpskoj.

Izvršni direktor za proizvodnju uglja i razvoj Rudnika Dragiša Vidaković rekao je da su započeli radovi na novom površinskom kopu Ugljevik – istok jedan i da Rudnik uglja ima dobru i kvalitetnu mehanizaciju.

Prema njegovim riječima, procijenjeni vijek rada rudnika uglja u Ugljeviku je 2039. godina, koji se poklapa sa planiranim radom ovog bloka Termoelektrane i sistema za odsumporavanje. /kraj/ljb/zs/foto

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *