Slovenci razmatraju prijedlog RiTE Ugljevik o načinu provođenja arbitražne odluke  

Holding slovenačkih elektrana, HSE razmatra prijedlog RiTE Gacko o sprovođenju arbitražne odluke i finansijskog obeštećenja od 67 miliona evra, koliko je RiTE Ugljevik dužan da plati Elektrogospodarstvu Slovenije. Holding slovenačkih elektrana, zastupao je Elektrogospodarstvo Slovenije, u arbitražnom postupku protiv RiTE Ugljevik.

Ovo je izjavio direktor Elektroprivrede Republike Srpske ERS, Luka Petrović, dodajući da su su Rudnik i termoelektrana Ugljevik našle pogodna rješenja za sprovođenje dijela arbitražne odluke i finansijsko obeštećenje Slovenaca od 67 miliona evra.

Ovaj dio presude riješiče se na način koji neće izazvati znatniju štetu za trenutni sistem, jer bi to značilo maltene ugrožavanje rada ovog objekta”, rekao je Petrović.

“I slovenačka strana je svjesna da se ne smije ugroziti rad RiTE Ugljevik, jer onda će i oni ostati bez svog dijela, kao što bismo i mi ostali bez ovog našeg pripadajućeg dijela električne energije kojim snabdijevamo građane i privredu Republike Srpske”, ocijenio je Petrović.

Prema njegovim riječima, veliki problem za Termoelektranu “Ugljevik” je arbitražna odluka koja je donesena u dvije faze, a prva faza je isporuka trećine električne energije po priznatim troškovima iz prethodne godine.

“Po toj cijeni bi Slovenci plaćali tu energiju, što će naravno značiti umanjenje prihoda kako u RiTe Ugljeviku tako i u `Elektroprivredi`, zato što nećemo imati nijedan kilovat-čas koji je moguće prodati eksterno i moraćemo u više perioda tokom godine kupovati električnu energiju kako bi se zadovoljile potrebe Republike Srpske”, naveo je direktor “Elektroprivrede”.

U presudi koju je donijelo Arbitražno vijeće u Beogradu riječ je o obavezi nastaloj u vrijeme bivše SFRJ, kada je postojao sporazum o udruživanju rada i sredstava tadašnje države.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *