Trebinje: počelo postavljanje solarnih panela za domaćinstva

U Trebinju je počelo postavljanje solarnih panela za domaćinstva, koje subvencioniše „Elektroprivreda Republike Srpske”.

Efikasnost solarnih panela biće testirana u deset domaćinstava narednih godinu dana.

Zbog povoljne sunčane osvijetljenosti, svih deset domaćinstava na kojim su postavljeni paneli nalaze su u trebinjskom naselju Vinogradi.

S obzirom na to, da je u pitanju probni pilot projekat, „Elektoprivreda” je domaćinstvima solarne panele uručila besplatno.

Vlasnici ovih mini elektrana, već sada kažu, da imaju u planu da i naredne godine budu dio ovog projekta.

Iz „Elektroprivrede“ RS kažu da bi ovaj pilot projekat trebalo da pokaže kako mini elektrane snage do 10,8 kilovata utiču na distributivnu mrežu. Za korisnike probnih solarnih panela prednost je što u prvoj godini neće imati nikakvih troškova, a energiju koju će proizvoditi koristiće za vlastite potrebe.

Sanja Rikalo, direktorica Direkcije za operativne poslove distributivnog sistema ERS, pojasnila je da korisnici ne otplaćuju ovu  investiciju, već instaliranjem fotonaponskog sistema proizvode električnu energiju za sebe .

„Na taj način u potpunosti anuliraju troškove za električnu energiju, a nakon godinu dana biće im ponuđeni novi ugovori”, rekla je Rikalo.

Elektoprivreda Republike Srpske ima namjeru da ovaj program ponudi i drugim građanima. Јavni poziv biće raspisan za 50.000 krajnjih kupaca koji će moći da se prijaviti da učestvuju u ovom programu.

Izvor:RTRS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *