Top 10 najvećih zagađivača u EU su termoelektrane

Termoelektrane na ugalj su bile 10 najvećih emitera CO2 u Evropskoj uniji prošle godine.

Ovih deset elektrane se nalaze u samo tri zemlje – šest u Njemačkoj, tri u Poljskoj i jedna u Bugarskoj, otkriva nova analiza energetskog istraživačkog centra Ember.

25%

10 najvećih emitera odgovorno za gotovo

četvrtinu svih emisija u elektroenergetskom sektoru

Elektroenergetski sektor je prošle godine emitovao 739 miliona tona CO2 (CO2e), što je otprilike polovina emisija u sistemu Evropske unije za trgovinu emisijama (EU-ETS). Kamenom uglju i lignitu se pripisuje 62 % emisija u energetskom sektoru, a dvije trećine odnose se na Njemačku i Poljsku.

Prema analizi, 10 elektrana na ugalj činile su četvrtinu svih emisija iz elektroenergetskog sektora u prošloj godini i 13 % ukupnih emisija EU evidentiranih u ETS-u.

Sistem obuhvata više od 10.000 instalacija u različitim sektorima, uključujući elektroenergetiku, avijaciju i druge industrije kao što su fabrike cementa, čelika i nafte.

Termoelektrane su višestruki prekršioci prljave liste EU. Što brže se Evropa oslobodi energije iz uglja, to bolje. Nekoliko zemalja i kompanija odgovorno je za najveći udio emisija u energetskom sektoru Evrope. Neki čine korake ka smanjenju zavisnosti od uglja. Ostali rizikuju da zaostanu, ako uskoro ne promijene kurs.

Harijet Foks (Harriet Fox) analitičarka Ember

Sedam elektrana na ugalj je bilo među 10 najvećih emitera svake godine u protekloj deciniji. PGE-ova elektrana Belhatov u Poljskoj je na vrhu, kao što je i bila od kada je ETS počeo 2005. godine.

Njemački RVE i EPH i poljski PGE dominirali su emisijama u elektroenergetskom sektoru šestu godinu zaredom, jer je svaka emitovla skoro isto toliko CO2e, kao i italijanski energetski sektor 2022. godine.

Osim elektrana na ugalj u Njemačkoj i Poljskoj, bugarska elektrana Maritsa East 2 svrstala se na 10. mjesto najvećeg emitera u EU.

Izvor: EMBER

Prema analizi, iako ugalj i dalje dominira emisijama u EU, dugoročni pad energije iz uglja je jasan jer su emisije uglja 2022. bile niže nego prije jedne decenije.

Emisije električne energije iz uglja u Evropi porasle su za samo 6 % prošle godine u poređenju sa 2021, uprkos zabrinutosti da će se Evropa vratiti energiji uglja tokom globalne gasne krize pogoršane ruskim ratom u Ukrajini.

Ember je saopštio da su dva najveća emitera energije iz uglja u EU-ETS, Nemačka i Poljska, zabilježile pad u emisijama iz električne energije dobijene iz uglja, iako Njemačka napreduje brže.

One su pale za 37 % u posljednjoj deceniji u Njemačkoj, koja ima za cilj postepeno gašenje elektrana na ugalj 2030. godine. Poljska, međutim, tek treba da odredi datum povlačenja uglja i smanjila je emisiju električne energije iz njega za samo 12 % u poslednjih 10 godina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *