Republika Srpska: javni dug 34,6%, najmanji od njenog nastanka

Javni dug Republike Srpske je najmanji od njenog nastanka i trenutno iznosi 34,6 bruto društvenog proizvoda BDP-a.

“Republika Srpska nije prezadužena i sve dospjele obaveze, kako prema kreditorima, tako i prema svim budžetskim korisnicima izvršava na vrijeme i u skladu sa planiranim budžetom”, izjavio je za Srnu predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, upitan da prokomentariše sve češće informacije o navodnoj prezaduženosti Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, ukupan dug, u čiju strukturu ulaze i spoljni i unutrašnji dug /uključujući dug Republike Srpske, dug opština i gradova, javnih preduzeća i IRB-a, te fondova socijalne sigurnosti/, iznosi 41,1 odsto BDP-a, dok gornja granica iznosi 60 odsto BDP-a.

On je istakao da je danas na aukciji, putem Banjalučke berze prodato 25.000 hartija od vrijednosti, u vrijednosti od 34,43 miliona KM.

Prema njegovim riječima, radi se o šestomjesečnim trezorskim zapisima Republike Srpske, uz ostvarenu kamatnu stopu od 2,2 odsto, a na odluku da se prihvati ponuđeni iznos uticala je prije svega postignuta kamatna stopa.

Višković je naglasio da je emisija trezorskih zapisa planirana republičkim budžetom, te da je u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske i Odlukom o kratkoročnom zaduživanju emisijom trezorskih zapisa za 2023. godinu. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *