Termoelektrana Gacko proizvodiće struju i iz otpada

Rudnik i termoelektrana Gacko (RiTE) podnio je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS zahtjev za Procjenu uticaja na životnu sredinu, koja se odnosi na novu metodu korištenja goriva dobijenog od otpada (RDF), za proizvodnju električne energije u termoelektrani Gacko, kapaciteta 1.200 tona dnevno.

Očekivani rezultati ovog projekta su smanjenje upotrebljene količine uglja u termoelektrani, uz povećanje proizvodnje električne energije, te smanjenje zagađivanja okoline, kroz smanjenja proizvodnje pepela i štetnih gasova.

RDF će se dovoziti do termoelektrane presovan u balama dimenzija koje su omotane u plastičnu foliju, što ih čini otpornim na atmosferske utjecaje, navodi se u procjeni.

Gorivo dobijeno od otpada ( Refuse Derived FuelRDF ) je gorivo proizvedeno od različitih vrsta otpada, kao što su komunalni čvrsti otpad, industrijski otpad ili komercijalni otpad. RDF gorivo može se sagorijevati u posebno konstruisanim termoelektranama namijenjanim za tu vrstu goriva, može se kosagorijevati u termoelektranama na ugalj ili se može koristiti pri proizvodnji cementa i čelika.

Prema podacima Konfederacije evropskih postrojenja za proizvodnju energije iz otpada CEWEP ( Confederation of European Wasteto-Energy Plants), krovne organizacijae za više od 80 % takvih postrojenja, u 23 evropske zemlje svakodnevno se u 499 postrojenja proizvodi električna i toplotna energija iz otpada.

RDF otpad se, u prosjeku, sastoji od

1. drvo 5 – 10 %

2. papir 5 – 10 %

3. plastika (bez hlora) 60 – 70%

4. guma 5 – 8 %

5. tekstil 5 – 10%

6. ostali sastojci ispod  5%.

RDF gorivo treba biti biološki stabilno bez neugodnih mirisa. U Evropskoj uniji postoji duga tradicija korištenje goriva iz otpada kao uspješnog alata za poboljšanje stanja okoline i ekonomskih uslova poslovanja pojedinih industrijskih sektora.

Dosadašnja iskustva pokazuju da se u procesu proizvodnje cementa mogu koristiti velike količine ovog otpada na siguran način, uz značajne tehnološke i ekonomske koristi, navodi se u procjeni.

U Procjeni se navode i podaci na osnovu kojih se može zaključiti da su emisije sumpor dioksida i azotnih oksida iz TE Gacko iznad graničnih vrijednosti propisanih Pravilnikom i Ekološkom dozvolom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *