Gacko: protest zbog zagađenja iz termoelektrane

Stanovnici Gacka zatražili su danas na protestu ispred Rudnika i Termoelektrane /RiTE/ “Gacko” da budu riješena ekološka pitanja u termoelektrani i da ova lokalna zajednica dobije zdraviju životnu sredinu.


“Savjet mjesne zajednice Nadinići, kao organizator protesta, zahtijeva od rukovodstva RiTE `Gacko` do ponedjeljka, 15. maja, prijem i razgovore o pitanju životne sredine koja je ugrožena radom tog preduzeća”, izjavio je Srni predsjednik ove mjesne zajednice Siniša Milošević.

On je dodao da traže i da Termoelektrana ne počinje sa radom dok se u potpunosti ne očisti sistem filtera za prečišćavanje pepela koji ugrožava životnu sredinu u Gacku.

“Ako ne prihvate te zahtjeve, Savjet ove mjesne zajednice će u narednih pet dana pozvati i ostale gatačke mjesne zajednice na veći protest za zdravu životnu sredinu u Gacku”, rekao je Milošević. On je pozvao načelnika opštine Ognjena Milinkovića da zajedno rješavaju ekološke probleme u opštini Gacko.

“Tražimo da RiTE `Gacko` radi u skladu sa ekološkim normama i propisima i za sve se može naći rješenje”, rekao je Milošević i dodao da će zahtjeve danas predati predstavnicima RiTE i opštine Gacko.

RiTE Gacko u toku radovi na smanjenju emisija gasova

U Rudniku i Termoelektrani /RiTE/ Gacko u toku su radovi da bi se na što manju mjeru svela emisija dimnih gasova, a o ekološkim pitanjima će se narednih dana razgovarati i sa predstavnicima mjesne zajednice Nadinići, čiji su stanovnici danas zatražili da se riješe ta ekološka pitanja, rečeno je Srni u tom preduzeću.
“I rad Termoelektrane namjerno je obustvljen naredna dva do tri dana da bi se u pogonu obavilo sve što je neophodno kako bi na što manju mjeru sveli emisiju štetnih gasova i otklonili sve što je moguće u ovom trenutku”, naveli su iz RiTE Gacko.

Iz tog preduzeća su pojasnili da je dio polja “C” u gatačkom rudniku prije nekoliko mjeseci tokom velikih poplava bio pod vodom, usljed čega kvalitet dijela uglja nije adakvatan za elektrofiltersko postrojenje što izaziva dimne gasove.

“Rudari su, međutim, već došli do glavnog ugljenog sloja, koji bi trebalo da je mnogo boljeg kvaliteta i kaloričniji, a za to vrijeme pokušavamo da saniramo što je moguće na sistemu otpreme šljake i pepela”, naveli su iz RiTE Gacko.

Najavili su i da će rukovodstvo RiTE Gacko narednih dana primiti na razgovore predstavnike mjesne zajednice Nadinići koji su ranije danas zatražili na protestu ispred tog preduzeća da se riješe ekološka pitanja u Termoelektrani i da ta lokalna zajednica dobije zdraviju životnu sredinu.

“Cilj je da se zajednički i transparentno rješavaju sva pitanja i problemi”, naveli su iz gatačkog preduzeća i istakli da u tome sarađuju i sa rukovodstvom opštine i načelnikom Ognjenom Milinkovićem, koji im daju punu podršku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *