Industrijski sektor u EU zavisi od fosilnih goriva – podaci za 2021. godinu

Industrijski sektor bio je treći najveći potrošač energije u Evropskoj uniji u 2021. godini, nakon transporta i domaćinstava i činio je 25,6% finalne potrošnje energije u EU.  Podaci, koje je prezentovao Eurostat, jasno pokazuju da industrijski sektor za svoje energetske potrebe – zavisi od fosilnih goriva. 

Prirodni gas, nafta i naftni proizvodi, čvrsta fosilna goriva i neobnovljivi otpad činili su više od polovine (50,9 %) finalne potrošnje energije u industriji u 2021.

U apsolutnim brojkama, ova zavisnost je još očiglednija, jer više od jedne trećine električna energija i više od polovine toplotne energije proizvedene u EU u 2021. godini potiče iz fosilnih goriva.

Podaci pokazuju da su električna energija (33,2%) i prirodni gas (32,7%) u 2021. godini činili dvije trećine finalne potrošnje energije u industrijskom sektoru EU.

Preostali energenti su imali znatno manji udio: nafta i naftni derivati ​​(bez biogoriva ) su činili 9,8%, obnovljivi izvori energije i biogoriva 9,7%, a čvrsta fosilna goriva 6,4%.

U 2021., industrijski sektori EU koji su bili najveći finalni potrošači energije bili su hemijski i petrohemijski, s više od jedne petine ukupno utrošene energije.

Ovdje su podaci koje se odnose se na period prije uvođenja koordinisanih mjera smanjenja potražnje za gasom na nivou EU. 

U avgustu prošle godine, EU je usvojila dobrovoljni cilj smanjenja potražnje za gasom od 15%, što bi moglo uticati na buduće podatke o finalnoj potrošnji energije u industriji, navodi Eurostat.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *