Subvencije za fosilna goriva rekordnih 7 triliona dolara ili 7,1 % svjetskog BDP-a

Subvencije za fosilna goriva – naftu, gas i ugalj u 2022. godini iznosile su 7 triliona dolara, što je jednako 7,1 % globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazala je analiza Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

To je više nego što države u svijetu godišnje troše na obrazovanje (4,3 % globalnog prihoda) i oko dvije trećine onoga što troše na zdravstvenu zaštitu (10,9 %).

Subvencije za fosilna goriva porasle su za 2 biliona dolara u protekle dvije godine, jer su se eksplicitne subvencije više nego udvostručile na 1,3 biliona dolara, navodi se u analizi MMF-a.

Eksplicitne subvencije koje smanjuju cijenu goriva za potrošače porasle su, jer su vlade podržale potrošače i preduzeća tokom globalnog skoka cijena energije usled rata u Ukrajini.

Države koje najviše subvencionišu, prema analizi MMF-a, su Kina, SAD, Rusija, Evropska unija i Indija.

MMF naglašava da su bogate porodice imale znatno više koristi od ovih subvencija nego siromašne.

Procjenjujemo da bi ukidanje eksplicitnih i implicitnih subvencija za fosilna goriva spriječilo 1,6 miliona prijevremenih smrti godišnje, povećalo prihode država za 4,4 triliona dolara i usmjerilo štetne emisije na pravi put, prema postizanju ciljeva koji se odnose na globalno zagrijavanje.

MMF

Nalazi dolaze u trenutku kada je Svjetska meteorološka organizacija saopštila da je juli 2023. godine, bio najtopliji mjesec u istoriji, naglašavajući hitnu potrebu za obuzdavanjem klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem, upozoravaju iz MMF-a.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *