Solarno tržište Balkana privlačno za investitore

Sa preko 3 GW kombinovanih instalisanih solarnih kapaciteta i velikim potencijalom od preko 30 GW, solarno tržište Balkana ima veliku privlačnost za investitore u solarnu energiju. 

Zemlje Balkana, odnosno, jugoistočne Europe (SEE), će barem udvostručiti svoje solarne kapacitete, objavila je korporativna konsultantska kompanija Solarplaza International.

Solarna energija postigla je značajan napredak u državama jugoistočne Evrope, s udjelom od 14,1% u ukupnom kapacitetu obnovljive energije u regiji na kraju 2022., što je porast u odnosu na 10,1% u prethodnoj godini, navodi Solarplaza International u izvršnom sažetku pripremljenih materijala uoči njihove konferencije Solarplaza Summit Balkans, koja predstavlja pregled regionalnog balkanskog solarnog fotonaponskog (PV) tržišta 2023. i koja će biti održana u Sofiji, 30. novembra.

Širom regiona, investitori su pokazali da su spremni da podrže graditelje, koji žele da iskoriste potencijal tržišta koje je podstaknuto kombinacijom rastuće potražnje za energijom, perspektivom članstva u EU i smanjenjem troškova solarnih panela. Štaviše, preduzeća se takođe sve više okreću solarnoj tehnologiji, što je olakšano novim zakonskim okvirom. I građani sve više instaliraju vlastite sisteme kako bi postigli energetsku autonomiju. Ipak, izazovni regulatorni okvir, dugotrajni procesi izdavanja dozvola i neadekvatna mrežna infrastruktura predstavljaju izazov.

Solarplaza International.

Bugarska je najdominantnije tržište u regiji, koje takođe uključuje Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Sjevernu Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru, Kosovo i Bosnu i Hercegovinu, s kumulativnim solarnim kapacitetom od 2 GW do kraja 2022., navode iz Solarplaze.

Albanija se u potpunosti oslanja na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, dok Hrvatska i Crna Gora imaju drugi i treći najveći udio obnovljive energije u ukupnoj proizvodnji električne energije – od 63% odnosno 52%. S druge strane, Kosovo ima mješavinu električne energije s najvećim udjelom karbona u relativnom smislu, s udjelom obnovljive energije od samo 6,3%.

Do kraja 2022. fosilna goriva činila su više od 53% proizvodnje električne energije u zemljama SEE, dok su obnovljivi izvori energije činili 32,7% ukupne proizvodnje, prema Solarplazi, koja ocjenjuje da će hidroenergija vjerovatno ostati glavni obnovljivi izvor energije u regiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *