Najveća solarna elektrana, namijenjena za vlastite potrebe, instalirana u BiH

Najveća solarna elektrana, namijenjena za vlastite potrebe, instalirana je u komapaniji „Madi“ iz Tešnja.

Pomoć u realizaciji projekta pružena je kroz projekat EU4AGRI. Solarni paneli postavljeni su na površini od 5.500 kvadratnih metara i omogućiće proizvodnju električne energije, kojom će ova kompanija, zadovoljiti oko 15 % svoje ukupne potrošnje. Prema postojećoj procjeni, solarni paneli će proizvesti 1147 MWh električne energije na godišnjem nivou, što će direktno doprinijeti smanjenju emitiranja CO2 za oko 900 tona.

Izgradnja solarne elektrane podržana je kroz projekat EU4AGRI u iznosu od 300 000 KM, dok je ukupna vrijednost investicije 600 000 KM.

Trenutno je, u okviru projekta EU4AGRI, koji finansira Evropska unija, otvoren javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini.    

Kroz ovaj javni poziv Evropska unija će podržati ulaganja u prerađivačke kapacitete poljoprivredno-prehrambene industrije kroz uvođenje inovacija i razvoj novih i/ili unapređenje postojećih proizvoda, marketinških alata, te osiguranje kontinuiteta poslovanja i sigurnog i zdravog radnog okruženja u BiH.

Kroz projekat EU4AGRI do sada je podržano 45 investicija poljoprivrednika i preduzeća u BiH, sa investicijama ukupne vrijednosti 10.7 miliona KM, od čega je 6.3 miliona KM finansirala EU.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *