Vječne hemikalije PFAS pronađene u većini papirnatih slamki za piće

Vječne hemikalije PFAS, pronađene su u većini testiranih slamki za piće, najčešće u onima izrađenima od papira i bambusa, pokazalo je istraživanje.

Navodno “eco-friendly” papirnate slamke sadrže dugotrajne i potencijalno otrovne hemikalije i možda nisu bolje za okolinu od plastičnih tipova, upozorili su naučnici.

Dugotrajne “vječne hemikalije”, PFAS, koje su potencijalno štetne za ljude, životinje i okolinu, pronađene su u 18 od 20 marki papirnatih slamki, otkrili su naučnici u Belgiji.

PFAS pronađene u većini testiranih slamki

Sve veći broj zemalja, uključujući  Veliku Britaniju i Belgiju, zabranio je prodaju plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, uključujući slamke.

Naučnici su testirali 39 marki papirnatih slamki na grupu sintetičkih hemikalija poznatih kao perfluoralkilne i polifluoroalkilne tvari (PFAS).

PFAS su pronađeni u većini testiranih slamki, a najčešći su bili u onima izrađenima od papira i bambusa, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Food Additives and Contaminants.

Istraživački tim je kupio 39 marki slamki napravljenih od pet materijala – papira, bambusa, stakla, nehrđajućeg čelika i plastike – uglavnom iz trgovina, supermarketa i restorana brze hrane. Nakon toga su ih testirali na PFAS.

Većina marki – 27 od 39 odnosno 69 % – sadržavala je PFAS, a ukupno je detektirano 18 različitih PFAS-a.

U 90 % testiranih papirnatih slamki pronađene “vječne hemikalije”

Papirnate slamke najčešće su imale u sebi PFAS, odnosno u 90 % testiranih proizvoda.

PFAS je također ustanovljen u četiri od pet marki slamki od bambusa, tri od četiri marke plastičnih slamki i dvije od pet staklenih slamki.

Nisu otkriveni ni u jednoj od pet vrsta čeličnih slamki.

Prisutnost hemikalija u gotovo svakoj marki papirnate slamke znači da je vjerojatno da se u nekim slučajevima koristi kao vodootporni premaz, rekli su istraživači.

Studija nije ispitivala može li PFAS iscuriti iz slamki u tekućine.

Unošenje putem hrane i vode za piće, glavni su putevi opšte izloženosti ljudi PFAS-u. Osim toga, mnogi materijali za pakovanje hrane i plastične vrećice za višekratnu upotrebu koje se koriste u prehrambenoj industriji mogu sadržavati PFAS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *