Stelantis i Samsung gradiće drugu fabriku baterija za električne automobile u SAD

Stelantis i Samsung gradiće drugu zajedničku fabriku za proizvodnju baterija za električne automobile u SAD-u.

Fabrika će se graditi u gradu Kokomu, u državi Indijana, kao rezultat djelovanja u okviru StarPlus Energy, zajedničke kompanije Stelantisa i Samsunga.

Očekuje se da nova fabrika počne sa proizvodnjom početkom 2027. godine, sa godišnjim kapacitetom od 34 gigavat sata (GWh), saopšteno je iz Stelantisa, jednog od vodećih svjetskih proizvođača automobila.

U zajedničku kompaniju biće investirano više od 2,8 milijardi evra, uz otvaranje 1.400 novih radnih mjesta u Kokomu i okolni. 

Ovo će biti druga gigafabrika koju StarPlus Energy gradi u Kokomu. Već je u toku izgradnja prve gigafabrike StarPlus Energy , a njeno otvaranje planirano je do prvog kvartala 2025. godine, sa godišnjim proizvodnim kapacitetom od 33 GWh.

Ukupna investicija za obe fabrike iznosiće preko 5,5 milijardi evra i otvoriti ukupno 2.800 novih radnih mjesta.

Ovo je šesta fabrika električnih baterija koju Stelantis gradi u svijetu, kao podršku planu elektrifikacije, odnosno prelaska na proizvodnju električnih vozila.

Ova investicija je u skladu sa Stelantisovim globalnim planom Dare Forward 2030, koji ima za cilj 100% prodaje električnih vozila (BEV) u Evropi i 50% prodaje ovih automobila i manjih kamiona u Sjedinjenim Državama do 2030. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *