Srbija: za gašenje kotlarnica i zamenu energenata predviđeno 8,5 miliona evra

Za gašenje kotlarnica i zamenu energenata u objektima javnih institucija u Srbiji, koje za grejanje koriste ugalj, mazut i lož ulje, predviđeno je milijardu dinara (oko 8,5 miliona evra) u 2024. godini.

To je pet puta više nego što je izdvojeno u 2023. godini.

Ukupan budžet za životnu sredinu u 2024. godini je 18 puta veći nego 2010. godine, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Osim toga, tokom 2024. godine predviđeno je gašenje kotlarnica javnih institucija koje najviše zagađuju, i to pre svega u Beogradu, Nišu, Smederevu, Zaječaru, Valjevu i drugim gradovima.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine će, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), u ovaj projekat uložiti 50 miliona evra.

Vlada Republike Srbije saopštila da nastavlja da radi na merama za zaštitu i unapređenje vazduha u Republici Srbiji.

Kao prioritetne aktivnosti utvrđene su zamena energenata u domaćinstvima i javnim objektima onim koju su ekološki prihvatljivi, unapređenje energetske efikasnosti, pošumljavanje, zabrana paljenja strnjike, zamena starih vozila i povećanje broja elektro punjača na javnim putevima.

Rezultati dosadašnjeg rada Vlada na smanjenju zagađenja vazduha su već vidljivi, u Beogradu je ove godine bilo samo 24 dana sa povećanim zagađenjem vazduha, dok je 2011. godine bilo 122 dana.

Takođe, u Boru 2023. godine nije bilo dana sa prekoračenjem dnevne vrednosti sumpor-dioksida, a 2012. je bilo 116 dana, dok je srednja vrednost sumpor-dioksida 10 puta manja nego 2012. godine i skoro četiri puta je ispod granične vrednosti.

Nastavak subvencija za domaćinstva

Nastaviće se i sa subvencijama domaćinstvima za zamenu individualnih ložišta i poboljšanje mera energetske efikasnosti. Ministarstvo rudarstva i energetike, u saradnji sa Svetskom bankom, obezbedilo je 45 miliona evra za subvencije za domaćinstva, i očekuje se da će u naredne tri godine biti sanirano više od 50.000 domaćinstava.

Tokom 2024. godine krenuće se sa realizacijom projekta Energetske sanacije stambenih i javnih objekata, u saradnji sa EBRD. Investiciona vrednost ovog projekta iznosi 64,5 miliona evra, a u okviru prve faze planirana je sanacija oko milion metara kvadratnih grejne površine.

Tokom naredne tri godine, u Beogradu, Zaječaru, Kragujevcu i Pirotu, krenuće se sa pošumljavanjem poljoprivrednih površina koje su slabijeg kvaliteta. Planirano je da se do 2026. godine samo u Beogradu pošumi približno 364 hektara poljoprivredne površine.

Radna grupa Vlade Republike Srbije za sistemsko rešavanje pitanja zaštite vazduha nastaviće da radi na planiranju i implementaciji projekata u cilju bolje zaštite i unapređenja kvaliteta vazduha u Republici Srbiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *