Srbija: Zabranjeno više od sto pesticida

Sa tržišta Srbije iz primene se povlači 113 preparata za zaštitu bilja – pesticida (fungicida i insekticida), čija je dozvola za primenu istekla najkasnije do 9. novembra 2023. godine.

Prema objašnjenju iz Uprave za zaštitu bilja, oni se izbacuju iz upotrebe jer sadrže 17 aktivnih supstanci koje su nedavno zabranjene u EU, tako da više neće imati primenu ni u Srbiji.

Zapravo ova sredstva za zaštitu bilja zabranjena su još pre 18 meseci, a sada je istekao rok kada su zalihe morale da budu potrošene. Oni preparati koji su ostali na tržištu moraju da budu uništeni u skladu sa zakonom.

U poslednje četiri godine zabranjeno je 50 aktivnih supstanci, a za njihovo korišćenje predviđene su kazne, objašnjavaju nadležni.

Najčešći regionalni problem bio hlorpirifos

Proizvođači o ovim novinama mogu da se informišu i portalima prognozno-izveštajnih službi koje prate izveštaje i izmene i donose preporuke o preparatima koje poljoprivrednici smeju da koriste. Lista zabranjenih preparata istaknuta je i na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

Iako postoji zabrana primene brojnih preparata za zaštitu bilja poznato je da tih pesticida ima dosta na zalihama proizvođača, što može da pravi probleme. Nesavesno tretiranje otkrije se najčešće prilikom izvoza, kada zemlja uvoznica u toku slučajnih kontrola uzorka pronađe prisustvo supstance koja nije dozvoljena.

Poslednjih meseci problem je u regionu bio najčešće hlorpirifos (efikasno sredstvo za zaštitu bilja koje je godinama bilo u upotrebi), ali je zbog negativnog dejstva na zdravlje ljudi izbačena iz upotrebe u Evropi.

Izvor: Politika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *