Srbija: potpisani prvi ugovori na osnovu aukcija o otkupu električne energije

Potpisani su prvi ugovori na osnovu aukcija između EPS-a i kompanije „Vetrozelena“, kojima će se omogućiti više proizvodnje zelene energije za snabdevanje domaćeg tržišta.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Akcionarskog društva „Elektroprivreda Srbije“ Dušan Živković i direktori kompanije „Vetrozelena“ Kuitao Gao i Maja Turković potpisali su Ugovor o otkupu električne energije i preuzimanju balansne odgovornosti i Ugovor o tržišnoj premiji.

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović, koja je prisustvovala potpisivanju, istakla je da je vetropark „Vetrozelena“ prva od devet elektrana na OIE u sistemu tržišne premije i najveća elektrana za koju su dodeljeni podsticaji, jer će proizvoditi električnu energiju za oko 180.000 građana, po najnižoj ceni na aukciji od oko 64 evra po megavat-satu.

Prema njenim rečima, ugovori koji su danas potpisani primer su i za druge projekte, jer će sva proizvedena energija biti iskorišćena za snabdevanje građana Srbije, a ne za izvoz.

Ona je podsetila na to da pre godinu dana nije postojao adekvatan regulatorni okvir koji bi podstakao ulaganja u kapacitete iz OIE koji koriste energiju vetra i sunca, kao ni mogućnost da investitori dobiju adekvatnu sigurnost za balansiranje energije.

Zahvaljujući izmenama regulatornog okvira uspešno smo sproveli najveće aukcije u ovom regionu, u procesu koji je bio u potpunosti digitalizovan i po svim evropskim standardima, napomenula je ministarka.

Prema njenoj oceni, to će Srbiji doneti više dostupne čiste, obnovljive energije, ne ugrožavajući energetski sistem.

Izgradnja novih elektrana iz OIE koje će biti u sistemu podsticaja, kako je objasnila, podrazumeva više od milijardu evra investicija, što će pozitivno uticati i na privredni rast.

Srbija: 12 do 28 miliona evra godišnje od ostvarenih cena

Takođe, država će ostvariti i dodatne prihode između 12 i 28 miliona evra godišnje, zbog ostvarenih cena u nadmetanju na aukcijama, rekla je Đedović Handanović.

Ona je dodala da sistem tržišnih premija daje mogućnost da se podstiču privatne investicije, ali i naglasila da je potrebno da EPS bude aktivan učesnik u ovom procesu.

EPS radi i na svojim projektima u oblasti OIE, kao što su vetropark Kostolac i solarne elektrane, što je važno kako bismo što brže došli do što više zelenih megavata koji su bitni i za energetsku traziciju i za manje plaćanje taksi na emisije CO2 u budućnosti, predočila je ministarka.

Đedović Handanović je istakla da se ovim investicijama udaljavamo postepeno od upotrebe fosilnih goriva, ali ne na uštrb energetskog sistema, već čuvamo stabilnst i u proizvodnji i u prenosu električne energije.

Živković je podvukao da je EPS posvećen investicijama u gradnju elektrana koje koriste obnovljive izvore energije i da na taj način jača svoj proizvodni portfolio i poziciju na tržištu.

Ugovor sa vetroparkom „Vetrozelena“ je potvrda da je EPS pouzdan partner za investitore u zelenu energiju i da su aukcije pravi put za razvoj sektora obnovljivih izvora energije, poručio je on.

Prema sadašnjim najavama, „Vetrozelena“ bi trebalo da počne sa radom u poslednjem kvartalu 2025. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *