BiH nema potebu da zajedno sa EU nabavlja gas – zadovoljna ruskim

Uvoznici gasa iz Bosne i Hercegovine nisu se prijavili na poziv Evropske komisije da s evropskim kompanijama zajedno i po nižoj cijeni nabavljaju gas za sljedeću zimu.

Ovo je potvrđeno iz Kancelarije evropskog komesara za energiju za Radio Slobodna Evropa (RSE). Evropska energetska platforma uspostavljena je u aprilu 2022. godine, zbog krize na energetskim tržištima izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu.

Suština je da se na jednome mjestu prikupljaju podaci o potrebama za gasom. Poziv za dostavljanje potreba je otvoren 25. aprila ove godine i trajao je do 2. maja. Potom će se svake dvije sedmice raspisivati tender za ukupnu količinu na koji će se moći prijaviti sve globalne kompanije izvoznice, od Azerbajdžana do Sjedinjenih Država.

EU kroz zajedničke mehanizme nazvane AggregateEU i Prism omogućuje uvoznicima, naprimjer iz BiH, da gas kupe samostalno ili u partnerstvu s uvoznicima iz bilo koje druge zemlje članice Evropske energetske zajednice.


Ako im postignuta cijena ne odgovara, mogu odustati od kupovine. Njihovu rezervaciju može kupiti neko drugi. Pripremajući se za zajednički nastup, Evropska komisija organizovala je sastanke na kojima se govorilo o zajedničkoj nabavi gasa.

Sekretarijat Energetske zajednice potom je podijelio sve informacije s vlastima i kompanijama zemalja članica ove zajednice, među kojima je i Bosna i Hercegovina, kazao je za RSE izvor iz kancelarije evropskog komesara za energiju.

RS i FBiH nabavljaju gas iz Rusije

Na području entiteta Federacija BiH gas uvozi kompanija Energoinvest u vlasništvu vlade tog entiteta. GAS-RES, u vlasništvu Republike Srpske, uvozi gas za ovaj bh. entitet. Obje firme uvoze samo Gazpromov gas. I jedni i drugi su kazali za RSE da imaju dugoročne ugovore s Gazpromom i stabilnu isporuku. Zasad, kako kažu, ne razmišljaju o nekom drugom izvoru.

Federacija BiH godišnje troši oko 250 miliona, a Republika Srpska oko 50 miliona kubnih metara gasa. Gazpromov gas u BiH dolazi iz Srbije putem Turskog toka.

Iz Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije BiH za RSE su naveli da Energoinvest, kao uvoznik za ovaj entitet, prema informacijama kojima raspolažu, nema problema s isporukom ruskog gasa i da nema najava da bi moglo doći do njih.

Dodaju da je odluka o prijavi na poziv EU isključivo na kompaniji Energoinvest, iz koje nisu odgovorili na upit RSE hoće li se prijaviti na tender.

Kantonalni ministar Almir Bečarević smatra da bi Vlada Federacije BiH kao vlasnik Energoinvesta trebala narediti toj kompaniji da krene u projekte, “bez obzira hoće li uspjeti i hoće li i Evropa naći potrebne količine gasa”.

– Ako niste u evropskim tokovima, ostat ćete ovisnici o samo jednom pravcu i samo možete moliti boga da ne ostanemo bez gasa, jer nikad ne znate šta će se desiti u Ukrajini, hoće li Putin obustaviti isporuku gasa prema Evropi, zaključio je Bečarević.

Istovremeno, Momčilo Antonić, direktor kompanije GAS-RES koja uvozi gas za potrošače iz Republike Srpske, kazao je za RSE da su “obezbijeđeni za ovu godinu”.

– Nismo dobili poziv, a ne bi se ni prijavili, jer imamo ugovor s Gazpromom, rekao je Antonić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *