Đedović: cilj nije privatizacija energetskih preduzeća u Srbiji

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je da cilj nije privatizacija energetskih preduzeća u Srbiji, već ostvarivanje boljih rezultata.

Dodala je da je u toku profesionalizacija upravljanja u državnim energetskim preduzećima i da je Norveška važan partner u tom procesu.

Ona je, tokom razgovora sa ambasadorkom Kraljevine Norveške u Srbiji Kristin Melsom, ocijenila da su započete suštinske reforme u cilju veće efikasnosti i boljih rezultata i realizacije investicija u ovim preduzećima, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Podsetila je na to da je Norveška pre nekoliko decenija sprovela profesionalizaciju svojih energetskih preduzeća, što je obezbedilo nove investicije, veću sigurnost snabdevanja i odgovorno korišćenje prirodnih resursa u interesu građana.

Prema njenim rečima, u Srbiji je u relativno kratkom roku uspešno stabilizovan elektroenergetski sistem, nakon velikih izazova u proizvodnji uglja, započeto je restrukturiranje u EPS-u i identifikovani su konkretni projekti u koje će u narednih deset godina biti uloženo desetine milijardi evra.

“interes naše zemlje je da se, pored ulaganja „Elektroprivrede Srbije” u kapacitete iz OIE, nastavi sa privlačenjem investicija, koje će elektroenergetskom sistemu omogućiti nove zelene megavate i veću sigurnost snabdevanja”, izjavila je ministarka energetike.

Ministarka je navela i da je uspešnim sprovođenjem aukcija za dodelu tržišnih premija od 450 megavati iz solarne energije i vetra obezbeđeno približno milijardu evra investicija u nove kapacitete.

Ambasadorka Melsom je ocenila da se vide prvi rezultati reformskog procesa u energetskom sektoru, pri čemu je iskazala nameru Norveške da nastavi sa podrškom Srbiji u procesu energetske tranzicije i unapređenja sigurnosti snabdevanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *