Srbija: od usvajanja Zakona o korišćenju OIE podneseno 80 zahtjeva za solarne i vjetroelektrane

Od stupanja na snagu Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije u Srbiji, u aprilu 2021. godine do sada, podneseno je 80 zahtjeva za priključenje solarnih i vjetorelektrana, ukupne snage 13,658 MW.

Od toga je najviše zahtjeva za solarne elektrane 56 – ukupne snage 9094,6 MW, 23 zahtjeva za priključenje vjetroelektrana – ukupne snage 4413,6 MW i jedan zahtjev za priključenje VE/SE snage 150 MW, podaci su Elektromreže Srbije (EMS).

„Da bi se razumjelo koliki je to obim projekata, treba imati u vidu da je ukupan instalisani kapacitet u Srbiji oko 8000 MW svih elektrana. Usled vanrednog broja zahtjeva operator prenosnog sistema bio je prinuđen da obustavi rješavanja zahteva jer bi se, u slučaju stupanja operatora prenosnog sistema u ugovorne obaveze sa svim navedenim projektima, omogućio nastavak realizacije projekata koje koriste varijabilne obnovljive izvore energije u obimu koji bi, u slučaju njihove izgradnje i puštanja u rad, ugrozilo sigurnost rada elektroenergetskog sistema – navelo je Ministarstvo energetike Srbije, u obrazloženju Nacrta za izmjene zakona.

Na pitanje koja je maksimalna snaga koju u ovom trenutku može da prihvati EMS, a da prenosni sistem ne bude ugrožen, ovaj operator nema konkretan odgovor. Kako objašnjavaju za eKapiju, u uslovima integracije visokog udjela varijabilnih obnovljivih izvora energije iz vjetra i sunca, neophodno je razmatrati problematiku balansiranja sistema, odnosno postojanja dovoljne balansno-regulacione rezerve u sistemu.

Nedavnim usvajenjem izmjena i dopuna Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije u Narodnoj skupštini Srbije, kupci-proizvođači (prozjumeri) u Srbiji su ograničeni da instaliraju elektrane maksimalne snage do 10,8 kW za domaćinstva, odnosno do 5 MW za pravna lica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *