Projekat Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj u preko 20 opština – vrijednost 60 miliona evra

Cilj projekta „Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj II“ je poboljšanje kvaliteta usluga vodosnabdijevanja i kanalizacije u jedinicama lokalne samouprave u Republici Srpskoj.

Vlada Republike Srpske je do danas odobrila 15 projektnih planova za opštine: Gradiška, Zvornik, Doboj, Teslić, Lopare, Nevesinje, Vukosavlje, Prnjavor, Prijedor, Trebinje, Pale, Rogatica, Laktaši, Istočna Ilidža i Milići.   

Vrijednost ukupnog Projekta „Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj II“ koji će se realizovati u 20 i više lokalnih zajednica, u zavisnosti od njihovog interesa, je 60 miliona evra, pri čemu je kredit Evropske investicione banke 30 miliona evra, uz obavezno sopstveno učešće jedinica lokalne samouprave – učesnica u Projektu u vrijednosti od 30 miliona evra. U okviru Inicijative za ekonomsku otpornost odobren je grant od 1,2 miliona evra za tehničku pomoć Jedinici za upravljanje Projektom.

Vlada Republike Srpske upoznala se na današnjoj sjednici sa Informacijom o projektnom planu opštine Milići u Projektu „Izgradnja objekata za sakupljanje i tretman otpadnih voda“ i usvojila zaključak kojim se zadužuje Jedinica za upravljanje Projektom „Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj II“ da nastavi sa realizacijom projekta u opštini Milići.

Ovaj projekat ukupne vrijednosti 3,3 miliona evra je podijeljen u dvije komponente koje se odnose na završetak kanalizacione mreže u urbanom dijelu opštine Milići i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Opština Milići je donijela Odluku o prihvatanju zaduženja kod Evropske investicione banke po ovom projektu od 1.656.750 eura, a planirano je i sopstveno učešće opštine po ovom projektu, koje će do momenta njegovog okončanja iznositi 1.197.750 evra. Prethodne investicije opštine u izgradnju i rekonstrukciju mreže za vodu i piće iznosile su 459.000 KM.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *