Skupština Srbije usvojila izmjene zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije

Usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, kupci-proizvođači (prozjumeri) su ograničeni da instaliraju elektrane maksimalne snage do 10,8 kW za domaćinstva, odnosno do 5 MW za pravna lica.

Ove izmjene su bolje rešenje u odnosu na prijedlog Zakona, koji je upućen Skupštini Republike Srbije na razmatranje, čime će građanima i privredi, ipak, biti omogućeno djelimično veće zadovoljavanje potreba u proizvodnji električne energije za sopstvene potrebe, saopšteno je iz Centra za unapređenje životne sredine.

„Nadamo se da će prilikom budućih izmena ovaj Zakon, pored pokrivanja redovne potrošnje, omogućiti i proizvodnju potrebne električne energije za grejanje i hlađenje, kao i elektromobilnost odnosno punjenje električnih vozila, koja postaju sve prisutnija.“ – izjavila je Ivana Jovčić, direktorka Centra za unapređenje životne sredine.

Ograničenje za domaćinstva od 10,8 kW će biti primjenjeno po usvajanju Zakona, dok će pravna lica, koja su kupci-proizvođači imati mogućnost da do 1. jula 2024. godine započnu i završe proizvodne objekte sa instalisanom snagom do 5 MW. Kakva ograničenja očekuju ovu grupu kupaca-proizvođača nakon isteka tranzicionog perioda, za sada, ostaje nepoznanica.

U Srbiji trenutno ima 959 domaćinstava i 315 pravnih lica koja imaju status kupaca-proizvođača (prozjumera), sa ukupno instalisanom snagom od oko 15 MW.

Republika Srbija, kao članica Energetske zajednice i potpisnica Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, obavezala da do 2030. godine smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 40.3% u odnosu na 1990. godinu, i poveća udeo obnovljivih izvora na 40.7% u ukupnoj finalnoj potrošnji električne energije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *