Evropski proizvođači solarnih sistema traže pomoć država

Proizvođači solarnih sistema na evropskom i nacionalnom nivou upozorili su, u zajedničkom pismu evropskim vladama i zvaničnicima EU, na najnovija dešavanja u globalnom sektoru solarnih sistema, obilježena naglim padom cijena solarnih panela u Evropi u posljednjim mjesecima.

“Iako je smanjenje troškova vrlo dobra vijest za ubrzanje cjenovno isplative energetske tranzicije, to istovremeno stvara nesigurnu situaciju za evropske proizvođače solarnih sistema. Podstaknuti širokom političkom podrškom povratku proizvodnje solarnih sistema, duž cijelog lanca snabdjevanja, solarna industrija u EU povećava svoje proizvodne kapacitete na najmanje 30 GW do 2030. kako je navedeno u predloženom Aktu o industriji s nultom neto stopom emisija”, navodi se u pismu.

Upozorili su da se neke kompanije trenutno u opasnosti od insolventnosti, kao što je bio slučaj sa proizvođačem ingota Norwegian Crystals koji je, u avgustu ove godine, podnio zahtjev za stečaj.

Tarife i tržišne barijere ugrožavaju trenutno brzo rastuće tržište solarnih sistava i ekosistema u Evropi. To uključuje instalatere, developere, kao i mnoge proizvođače komponenata.Takođe, ugrožavaju političke ciljeve za solarne instalacije i uskraćuju potrošačima ekonomsku isplativost, koja inače solarne sisteme čini jednim od najprivlačnijih tehnologija za proizvodnju energije kako za decentralizovana tržišta potrošača, tako i za industrijsku proizvodnju i potrošnju. Molimo članice i povjerenike da odbace takve prijedloge.

Ako se ne produzmu daljnje mjere, evropska ambicija za povratak proizvodnje solarnih sustava biće izuzetno teško ostvariva, navodi se u pismu i zahtijeva hitno usvojanje Akta o industriji s nultom neto stopom emisija EU i uspostavljanje posebnog Sistema za konkurse  otpornosti na tržištima u sljedećim mjesecima. 

Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIE Hrvatske), uz još 22 evropska udruženja za solarnu energiju i energiju iz obnovljivih izvora, podržali su pismo sastavljeno u saradnji sa SolarPower Europe.

Kao i evropske solarne kompanije i najveći hrvatski proizvođač solarnih modula, kompanija Solvis d.o.o., suočava se sa nelojalnom konkurencijom zbog zavisnosti od uvoza elemenata potrebnih za proizvodnju solarnih sistema, dok su istovremeno na tržištu dostupni jeftiniji uvozni solarni paneli.

Osim toga, spore, djelimično nedefinisane ili čak neprovedive administrativne procedure, kao i potencijalni problem kapaciteta mreže za prihvat električne energije najveći su problemi s kojima se trenutno suočava solarna i općenito industrija OIE u Hrvatskoj.

Upozoravajući na ovaj problem, OIEH je zajedničko pismo 22 evropska udruženja uputio predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i ministru gospodarstva i održivog razvoja, pozivajući Vladu RH da se pridruži ovoj inicijativi i podrži jačanje domaćih proizvodnih solarnih kapaciteta kako bi i hrvatski potrošači bili zaštićeni od poremećaja na tržištu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *