G20 uložile u fosilna goriva rekordnih 1,4 biliona dolara u 2022.

Zemlje članice grupe G20 potrošile su oko 1,4 biliona dolara na podsticaje za fosilnu industriji samo prošle godine, što je četvorostruki porast u odnosu na 2021. godinu.

Ovo se događa usprkos obećanju zemalja G20, u kojoj su i Sjedinjene Američke Države, Kina i Rusija, koje je dato na UN-ovoj klimatskoj konferenciji COP26 2021. godine da će postepeno ukidati takve podsticaje.

Ukupni iznos sastojao se od oko 1 bilion dolara subvencija, 322 milijardi dolara u investicijama i 50 milijardi dolara u kreditima od strane javnih finansijskih institucija, utvrdio je analitički tim Međunarodnog instituta za održivi razvoj – Institute of Sustainable Development (IISD).

Subvencije za fosilna goriva prema vrsti korisnika u zemljama G20, 2010. do 2022. (procjena)/Izvor: IISD

“Ove brojke su oštar podsjetnik na ogromne količine javnog novca koje vlade G20 nastavljaju ubrizgavati u fosilna goriva uprkos sve razornijim utjecajima klimatskih promjena ”, rekla je Tara Laan, viša saradnica IISD-a i vodeći autor studije.

Izvještaj je objavljen uoči 18. samita lidera G20 koji će se održati u septembru u Nj Delhiju, gdje će se raspravljati o temama koje uključuju klimatske promjene i energiju.

Istraživači IISD-a su procijenili da bi članice G20 mogle prikupiti dodatnih 1 bilion dolara, svake godine, postavljanjem minimalnih nivoa oporezivanja karbona od 25 do 75 dolara, po toni emisije karbon dioksida – u zavisnosti od prihoda države, kako bi se podstaklo postepeno smanjivanje upotrebe goriva koja zagađuju.

U izvještaju je preporučeno da članice G20 postave jasan rok – 2025. godinu za razvijene zemlje i 2030. za ekonomije u razvoju – da eliminišu subvencije za fosilna goriva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *