Solarne elektrane u Srbiji premašile 100 MW

Solarne elektrane u Srbiji su prvi put premašile 100 megavata, a do kraja 2024. godine godine očekuje se da dostignu oko 150 MW, dok je pre dve godine Srbija imala ukupno 20 MW.

Ovo je izjavila Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović, dodajući da se realizacijom započetih investicija, očekuje povećanje kapaciteta vetroelektrana u Srbiji od približno 40 odsto.

Đedović Handanović je na konferenciji Bloomberg Adria o održivosti poslovanja navela da je Srbija u prethodnih 20 meseci značajno unapredila regulatorni okvir i na taj način stvorila priliku za razvoj sektora obnovljivih izvora energije.

Na prvim aukcijama za tržišne premije za proizvođače obnovljivih izvora energije obezbeđeno je više od 700 MW novih kapaciteta iz vetra i solara, istakla je ministarka i dodala da će kroz aukcije i komercijalne projekte kapaciteti vetroelektrana biti značajno uvećani.

Izgradnja RHE Bistrica ključna

Ministarka je navela da je EPS odlučnije krenuo u promenu proizvodnog portfolija, kroz projekte vetroparka „Kostolacˮ i solarne elektrane „Petkaˮ, koji značajno napreduju.

Za održivu integraciju novih velikih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije ključna je izgradnja RHE „Bistricaˮ, za koju je dobijena saglasnost Vlade Japana za podršku projektu i pripremu finansiranja, ukazala je ona.

Đedović Handanović je ocenila da je naša zemlja na dobrom putu da tokom iduće godine krene u pripremne radove i da za približno pet godina ima 646 MW ove reverzibilne hidroelektrane na mreži.

Broj prozjumera premašio 3000

Prema njenim rečima, pre manje od dve godine bilo je 410 kupaca-proizvođača (prozjumera) električne energije, a sada ih ima više od 3.000, pri čemu je njihov kapacitet povećan sa 6 MW na više od 50 MW.

Đedović Handanović je najavila nastavak unapređenja regulatornog okvira za prozjumere, kao i podrške građanima da postavljaju solarne panele, uz napomenu da je više od 500 prozjumera sagradilo solarne elektrane uz subvencije države.

Ministarka je navela i da su ove godine u planu izmene Zakona o energetici, koje će uvesti koncept aktivnog kupca koji postoji u EU, čime će biti stvoren povoljniji ambijent za kompanije koje žele aktivnije da se uključe i na tržište.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *