Generalni sekretar UN-a : Igramo ruski rulet sa našom planetom

“Mi igramo ruski rulet sa našom planetom”, rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš. “Potreban nam je izlaz sa autoputa za klimatski pakao. A istina je da mi imamo kontrolu nad vozilom”

Pozivajući se na izvještaj Evropske komisije za klimatske promjene Copernicus koji je otkrio da je prošli mjesec bio najtopliji maj do sada, Guterres je naglasio potrebu da se globalne emisije smanjuju za 9 % godišnje, kako bi se održala granica rasta temperature od 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskih nivoa. Prošle godine emisije su povećane za 1 %.

Svjetska meteorološka organizacija UN objavila je sa 80 % šanse da će granica od 1,5 stepeni Celzijusa, postavljena Pariškim sporazumom 2015. godine, biti prekoračena u narednih pet godina.

18 mjeseci za spas svijeta

Gutereš vjeruje da je sprečavanje klimatske katastrofe i dalje moguće ako se preduzmu odlučne akcije, posebno od strane političkih lidera u narednih 18 mjeseci. “Potreba za klimatskim djelovanjem je bez presedana, ali i prilika – ne samo kada je u pitanju klima, već i za ekonomski prosperitet i održivi razvoj”, objasnio je Gutereš.

Razlika od pola stepena u globalnom zagrijavanju mogla bi dovesti do nestanka nekih ostrvskih država i obalnih zajednica, katastrofalnog porasta nivoa mora i gubitka čitavih sistema koralnih grebena, što bi uticalo na život 300 miliona ljudi. Ekstremni vremenski događaji, podstaknuti klimatskim haosom, već razaraju ekonomije i zdravstvene sisteme širom svijeta.

Gutereš pozvao na zabranu reklamiranja kompanija za fosilna goriva

Uprkos globalnom uticaju, “kumovi klimatskog haosa – konglomerati fosilnih goriva – ostvaruju rekordne profite i uživaju u bilionima subvencija koje finansiraju poreski obveznici”, uzviknuo je Gutereš.

On je kritikovao industriju nafte i gasa zbog “besramnog zelenog pranja” i odgađanja klimatskih mjera uz pomoć reklamnih kompanija i kompanija za odnose s javnošću. “Pozivam ove kompanije da prestanu da se ponašaju kao pokretači planetarnog uništenja. Prestanite da preuzimate nove klijente koji se bave fosilnim gorivima, od danas, i planirajte da odustanete od postojećih”, zahtevao je.

Gutereš je pozvao sve zemlje da zabrane reklamiranje kompanija za fosilna goriva. Šume i okeani nastavljaju da apsorbiraju štetni ugljik i moraju biti zaštićeni, dok sektor obnovljive energije u procvatu sada čini 30 posto svjetske opskrbe električnom energijom. Ulaganja u čistu energiju dostigla su rekordne rezultate prošle godine, skoro se udvostručila se u protekloj deceniji. “Ekonomska logika čini kraj doba fosilnih goriva neizbježnim”, dodao je.

Zaustaviti industruju fosilnih goriva

Kako bi osigurali sigurnu budućnost za čovječanstvo i planetu, Gutereš je iznio hitne akcije: smanjiti emisije, zaštititi ljude i prirodu od klimatskih ekstrema, povećati finansiranje klime i zaustaviti industriju fosilnih goriva.

Naglasio je da najveću odgovornost snose najbogatije nacije i najveći emiteri. “Napredne ekonomije G20 trebale bi ići (naj)dalje, najbrže”, dok, istovremeno, podržavaju zemlje u razvoju tehnički i finansijski.

Nacionalni klimatski akcioni planovi moraju biti usklađeni sa ograničenjem od 1,5 stepeni Celzijusa i uključiti apsolutne ciljeve smanjenja emisija za 2030., 2035. i dalje. “Svaka zemlja mora ispuniti i odigrati svoju ulogu… Potrebna nam je saradnja, a ne upiranje prstom”, rekao je Guterres.

On je osudio nepravdu prema kojoj ranjive nacije snose teret klimatske krize koju oni nisu izazvali i pozvao na pravednije finansiranje klimatskih promjena i okončanje dugova i visokih kamatnih stopa za zemlje u razvoju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *