Onemogućiti Hrvatsku da gradi odlagalište nuklearnog otpada na granici sa RS i BIH

Odlagalište nuklearnog otpada na granici sa BiH, odnosno Republikom Srpskom neposredno pored Novog Grada ugrozilo bi dolinu rijeke Une i oko 250.000 građana koji žive u ovom području i biće učinjeno sve da se onemogući takva namjera Hrvatske, rekao je koordinator Pravnog i Ekspertskog tima BiH za Trgovsku goru Borislav Bojić.

Bojić je rekao da je zahvalan Ministarstvu za građenje, prostorno uređenje i zaštitu životne sredine Unsko-sanskog kantona i Biotehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću što je problem Trgovske gore ovogodišnja tema dvodnevne međunarodne naučno-stručne konferencija “5. jun – Svjetski dan zaštite životne sredine“.

– Iskoristili smo priliku da sinoć bude održan sastanak Ekspertskog tima i da se dogovori nekoliko pravaca djelovanja u narednom periodu. U narednom periodu biće održan sastanak i sa Pravnim timom kako bi bili pripremljeni na sve izazove da možemo kvalitetno odgovoriti na sve izazove i da onemogućimo Hrvatsku da izgradi nuklearni objekat na granici sa BiH, odnosno Republikom Srpskom neposredno pored Novog Grada. S obzirom na to da imamo jedinstven stav, učinićemo sve da onemogućimo Hrvatsku da gradi takav objekat – naveo je Bojić za Srnu.

Prvog dana konferencije u Bihaću održava se panel diskusija “Slučaj Trgovska gora” u kojoj danas učestvuju predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i zaštitu okoline Unsko-sanskog kantona, Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću, Udruženja “Grin tim” Novi Grad, Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH, Matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Fakulteta bezbjednosnih nauka Banjaluka, Federalnog hidrometeorološkog zavoda, Federalnog zavoda za agropedologiju, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Republičkog zavoda za geološka istraživanja, predstavnici Ekspertskog i Pravnog tima, te nevladinih organizacija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *