Hrvatska: od uvoznika, do izvoznika struje u godinu dana

Hrvatska je, u prvih šest mjeseci ove godine, izvezla 1.224 GWh električne energije, dok je u istom periodu 2022. godine, uvezla 908 GWh električne energije.

Razlika od čak 2.132 GWh izvrstan je ekonomski pokazatelj, naročito kada se pogledaju razlike tržišnih cijena u posmatranim razdobljima, konstatuje se u saopštenju OIE Hrvatska.

Izvor: OIE Hrvatska

U prvih šest mjeseci ove godine vidljiv je porast kapaciteta solarnih elektrana što je rezultiralo povećanom proizvodnjom električne energije iz solarne energije. Zbog dobrih vjetrova u prvom polugodištu odlične su rezultate ostvarile i  hrvatske vjetroelektrane, dok je pad proizvodnje zabilježen kod geotermalne elektrane.

Svi obnovljivi izvori energije ukupno su u proizvodnji električne energije u prvom polugodištu ove godine učestvovali s 61,2 %.

Najnoviji podaci HEP ODS d.o.o. pokazuju da broj instaliranih solarnih kapaciteta u Hrvatskoj raste iz mjeseca u mjesec.

Prvog juna dostigao je 305,8 MW. Prema podacima o raspoloživoj električnoj energiji za juni, silarne elektrane su ostvarile udio od 2,2% proizvodnog miksa, dok je nedavno taj udio bio manji od 1%.

Vjetroelektrane su u junu imale nešto slabiji rezultat i proizvele su 142 GWh električne energije ostvarivši udio od 10,3% u proizvodnom miksu, za razliku od 14% ostvarenih u maju.

U Hrvatskoj je u prvih pet mjeseci oko 75,9 % električne energije dekarbonizovano. Podaci Evropske mreže operatora prenosnog sistema električne energije (ENTSO-E) pokazuju kako je Hrvatska u 2021. godini zauzela visoko četvrto mjesto prema udjelu OIE u proizvodnji električne energije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *