MMF: podjela na ekonomske blokove ugrožava globalni rast i trgovinu

Rastuća podjela na ekonomske blokove, koje predvode SAD i Kina, ugrožava trgovinsku saradnju i ukupni globalni rast, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Prema riječima prve zamjenice generalnog direktora MMF- a,Gite Gopinath, u predavanju na Univerzitetu Stanford, zemlje širom svijeta sve više odlučuju o tome sa kim će da trguju i gdje da ulažu, u zavisnosti od svoje ekonomske i nacionalne bezbjednosti.

Rastuća napetost između dvije najveće svjetske ekonomije odražava se na globalnom nivou, sa preko 3.000 trgovinskih ograničenja koje su države uvele širom svijeta tokom 2022. i 2023., što je više nego trostruko u odnosu na 2019. godinu.

Udio Kine u američkom uvozu pao je za 8 procentnih poena između 2017. i 2023. godine, nakon rasplamsavanja trgovinskih tenzija, dok je udio SAD-a u izvozu u Kinu, u istom periodu, pao za oko 4 procentna poena.

MMF je procijenio da bi ekonomski trošak globalnog BDP-a mogao biti i do 7% u scenariju ekstremne fragmentacije. Ako se stvari odvijaju blaže, iznosio bi 0,2%.

Zemlje sa niskim dohotkom će vjerovatno biti najteže pogođene zbog njihovog većeg oslanjanja na uvoz poljoprivrednih proizvoda i strana ulaganja iz naprednijih ekonomija, zaključio je MMF.

Trgovina između blokova zemalja povezanih ili s Kinom ili sa SAD-om takođe je negativno pogođena, rekla je Gopinath.

U prosjeku, u periodu nakon ruske invazije na Ukrajinu, trgovina i direktne strane investicije između ovih blokova smanjene za otprilike 12 odnosno 20 % više od tokova unutar blokova.

Uprkos povećanim geopolitičkim rizicima, najnoviji podaci pokazuju da američki dolar ostaje dominantan. Prema SWIFT-u, na njega otpada preko 80 % trgovinskog finansiranja, vjerovatno zato što se veći dio robne trgovine i dalje fakturiše i plaća u dolarima.

Trgovina u dolarima nije se mnogo pomijenila u državama koje su naklonjene SAD-u, ali je bilo vidljivijih promjena u zemljama koje su naklonjene Kini. Za kineski blok, udio dolara u plaćanjima za finansiranje trgovine opao je od početka 2022. godine U isto vrijeme, udio juana se više nego udvostručio, sa oko 4 na 8 %.

Nedavna analiza MMF-a pokazala je da bi fragmentacija trgovine kritičnim mineralima za zelenu tranziciju—kao što su bakar, nikl, kobalt i litijum—učinila energetsku tranziciju skupljom. Budući da su ovi minerali geografski koncentrisani i nije ih lako zamijeniti, ometanje njihove trgovine moglo bi dovesti do naglih oscilacija cijena, suzbijajući ulaganja u obnovljive izvore energije i proizvodnju električnih vozila.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *