Republika Srpska usvojila zakonska rješenja potrebna za energetsku tranziciju

Republika Srpska usvojila je kompletna zakonska rješenja, koja su potrebna za energetsku tranziciju, u skladu sa evropskim direktivama i smjernicama.

Ovo je izjavio ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić koji u Tivtu učestvuje na konferenciji Energy Week Western Balkans 2023.

On je podsjetio da je Republika Srpska usvojila Zakon o električnoj energiji, Zakon o obnovljivim izvorima energije, Zakon o energetskoj efikasnosti, Zakon o gasu i Zakon o nafti.


“Republika Srpska je ne samo sprovodila evropske direktive i ukupnu evropsku politiku, već je po nekim pitanjima i sama odlazila korak dalje u investicionim aktivnostima gradeći nove energetske objekte na hidro, solarnu i vjetro energiju”, izjavio je Đokić.

On je upozorio na problem prenosne mreže, gdje “Elektroprivreda BiH” veoma sporo radi na razvoju prenosne elektro-mreže i njenom kvalitetnom održavanju, zaključujući da su problemi na razvoju prenosne mreže u susjednim državama preko kojih Republika Srpska treba da tranzitira svoju energiju na druga tržišta.

Đokić upozorio na sankcije koje je Evropa uvela Republici Srpskoj

Đokić je rekao da je na skupu upozorio na jedan neprimjeren odnos Evrope prema Republici Srpskoj, kojoj je uvela sankcije, ističući da je to potpuno suprotno onome što je cilj Evrope, jer Evropa želi dalji razvoj i tranziciju, a u stvari sprečava javnu kompaniju Srpske da bude investitor i druge investitore koji žele da investiraju u Republici Srpskoj i žele sredstva evropskih banaka.

“Evropa želi da ubrzano i dalje nastavimo sa procesom energetske tranzicije, a to znači da se što više usmjeravamo ka obnovljivim izvorima energije i da se razvijaju novi energetski objekti, grade nove solarne, vjetro i hidro elektrane, a Republici Srpskoj je uvela sankcije”, dodao je Đokić.

Đokić je rekao da je na skupu upozorio da su evropska sredstva postala veoma skupa, te da partneri Srpske već sada imaju zastoj u finansiranju i u realizaciji projekata zato što su im skupi i nedostupni krediti praćeni velikim zahtjevima koje oni ne mogu da ispune.

“Očekujem da će shvatiti, ako žele da se proces tranzicije dalje razvija nesmetano da će podržati investicione aktivnosti, jer nije samo investitor javno preduzeće, nego i privatne kompanije koje dolaze iz evropskih država koje imau probleme sa bankama koje nemaju toplu preporuku za BiH i Republiku Srpsku”, naveo je Đokić.

Đokić je naglasio da je rekao da je Republika Srpska u poređenju sa drugim državama učinila mnogo u ovoj oblasti i da je politika Vlade Srpske potpuno opravdana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *