Republika Srpska imaće nove investitore za vjetropark Hrgud i HE Trebinje 1

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) nema problem sa pronalskom novih finansijera i izvođača radova na realizaciji energetskih projekata vjetropark Hrgud i revitalizaciji HE Trebinje 1, koje je nedavno obustavila njemačka Vlada.

Ovo je izjavio generalni direktor ERS-a Luka Petrović i naglasio da se u ovom slučaju politika umiješala u poslovne procese i da je zbog toga njemačkoj Vladi upućeno pismo.

“Shvatili smo da ćemo od 15. maja 2024. godine ostati bez finansijske podrške za izgradnju vjetroparka. Međutim, zainteresovanost za njegovu realizaciju je ogromna i na vratima kucaju mnogi finansijeri, ali i isporučioci neke druge opreme a ne one koja je bila predviđena u nacrtu projekta. Mi nemamo nikakav problem, jedva čekamo da raspišemo tender, da pronađemo izvođača koji će da donese novac za vjetroelektranu i to možemo da dobijemo u roku od par mjeseci od provođenja procedure”, istakao je Petrović.

Petrović: nije problem pronaći finansijera


On je rekao da za obnovljive izvore i jedan takav projekat danas nije nikakav problem naći i izvođača i finansijera.

Kada je riječ o revitalizaciji HE “Trebinje 1”, Petrović je izjavio da imaju vremena da se reorganizuju, te da je oprema u pogonu ove hidroelektrane u dobrom stanju, a poslovanje stabilno.

Prema njegovim riječima, već su provedene određene faze ovog projekta i ostalo je da se uradi zamjena agregata generatora i turbina na samoj elektrani.

“Zbog starosti agregata planirana je revitalizacija i modernizacija cijele HE pod finansiranjem njemačke `KFV` banke, naravno kreditni aranžman, i uz određena grantovska sredstva. Međutim, oni su započeli proceduru nabavke opreme za revitalizaciju koja traje najmanje četiri godine i išla je veoma sporo, a ne znamo zbog čega, jer je prije više godina završena u HE Rama i Jablanica, a kod nas nije. Bila su odobrena sredstva, oko 10,4 miliona evra, a ukupna vrijednost za zamjenu dva od tri sklopa generatora turbina je oko 30 miliona evra”, pojasnio je Petrović.

On je naveo da se tenderska procedura završava i još nije donesena odluka o izboru izvođača.

“Mi svakako imamo vremena da se reorganizujemo i znamo da `HE na Trebišnjici` posluju veoma dobro, da imaju vlastita sredstva i da će oni i pored izgradnje sistema HE `Dabar` i budućih elektrana u svom hidro-sistemu raditi i na revitalizaciji i osnaživanju postojećeg stanja na `HE na Trebišnjici`. Za nas to neće biti problem, ali nam je žao da su poslovne aktivnosti, koje teku 23 godine, prekinuli zbog nekih političkih miješanja i političkih konotacija. Dakle, našli su razlog da raskinu aranžman koji je bio potpisan 2000. godine”, naglasio je Petrović za Herceg televiziju.

On je ocijenio da to više govori o njima i njihovim potezima, a pitanje zašto su poslovne aktivnosti miješali sa političkim treba postaviti njemačkim vlastima i “KfV” banci, te da je nakon nedavnih aktivnosti upitna bilo kakva dalja saradnja.

Prošle sedmice njemačka Vlada je odlučila da obustavi četiri infrastrukturna projekta u Srpskoj čija je vrijednost 105 miliona evra. Riječ je o projektima rehabilitacije HE Trebinje, vjetroparka “Hrgud” i zbrinjavanje otpadnih voda u Gradišci. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *