Republika Srpska u velikom investicionom ciklusu zelene energije

Republika Srpska je u velikom investicionom ciklusu proizvodnje zelene energije i dugoročnog smanjenja proizvodnje električne energije iz uglja

Ovo je rekao ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, koji u albanskom gradu Tepelena prisustvovao sastanku ministarskog savjeta Energetske zajednice.

Republika Srpska ima velike potencijale u obnovljivim izvorima energije i u tom smislu je ispred nekih drugih zemalja, te je neophodno uložiti napore i stvarati tehničke uslove za njihovo korištenje, rekao je Đokić, za SRNU.


On je istakao je da je potrebno raditi na daljem razvoju energetske infrastrukture koja uključuje prenosnu mrežu, a važan njen dio je i gasifikacija i upotreba gasa u budućnosti.

On je napomenuo da Republika Srpska vrlo odgovorno preduzima aktivnosti i sve više prelazi na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

“Naravno, u narednom periodu će biti povećana i potrošnja te energije i to je važan iskorak koji smo napravili”, rekao je Đokić.

On je napomenuo da su u toku i druge aktivnosti, te podsjetio na značajne investicije koje su dogovorene u ovoj oblasti.


Imamo samo u hidroelektranama više od 300 megavata ugovorenih investicija, u oblasti solarne energije 927, a u oblasti vjetra 150. To je veliki korak koji je načinila Republika Srpska i nećemo stati na tome

Petar Đokić

Dekarbonizacija – najvažnija tema sastanka Energetske zajednice


On je rekao da je sastanku najvažnija tema dekarbonizacija prostora zemalja koje pripadaju asocijaciji Energetske zajednice, te da su predstavljene realizovane aktivnosti i planovi za naredni period kada je riječ o energetskom tržištu i efikasnom prelasku na obnovljive izvore.

On je konstatovao da je Republika Srpska u blagoj prednosti u odnosu na druge zemlje u pogledu obaveza koje su preuzete kada je riječ o usaglašavanju zakona i drugih akata potrebnih za uspostavljanje jače regionalne saradnje u okviru Energetske zajednice.

“Republika Srpska je i u velikom investicionom ciklusu u pogledu proizvodnje zelene energije i dugoročnog smanjenja proizvodnje električne energije iz uglja. Time ćemo sigurno za nekoliko godina biti u prilici da možemo reći da smo ostvarili planirani cilj”, rekao je Đokić.

Đokić u Albaniji boravi na poziv albanskog ministra infrastrukture i energetike Belinde Baluku koja je i potpredsjednik Vlade. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *