Aspartam – zaslađivač koji je mogući uzročnik raka

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) trebala bi u julu proglasiti jedan od najčešćih umjetnih zaslađivača na svijetu – aspartam mogućim uzročnikom raka

Ovo je objavila agencija Reuters pozivajući se na dva izvora koja su upoznata s procesom.

Aspartam, koji se koristi u nizu proizvoda od Coca-Colinih dijetalnih gaziranih pića do Marsovih Extra žvakaćih guma i nekih Snapple pića, biće u narednog mjeseca, prvi put naveden kao “moguće kancerogen za ljude” od strane Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), odjela za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), rekli su izvori Reutersa.

IARC, čiji je zaključak finaliziran ranije ovog mjeseca nakon sastanka vanjskih stručnjaka grupe, ima za cilj procijeniti je li nešto potencijalna opasnost ili ne, na osnovu svih objavljenih dokaza.

Ne bavi se time koju količinu proizvoda osoba može sigurno konzumirati.

Takvu preporuku daje drugi stručni odbor WHO-a za prehrambene aditive, poznat kao JECFA (Zajednički stručni odbor WHO-a i Organizacije za hranu i poljoprivredu za prehrambene aditive) te nacionalni regulatori.

Slični zaključci IARC-a u prošlosti, za različite sastojke, izazvali su zabrinutost među potrošačima u pogledu njihove konzumacije, doveli do tužbi i izvršili pritisak na proizvođače da preispitaju recepte i zamijene ih alternativama.

To je dovelo do kritika da IARC-ove procjene mogu zbuniti javnost.

JECFA, WHO-ov odbor za aditive, takođe preispituje korištenje aspartama ove godine.

Njegov sastanak započeo je krajem juna, a svoja otkrića treba objaviti istog dana kad IARC objavi svoj zaključak – 14. jula.

JECFA smatra da je aspartam siguran za konzumaciju unutar prihvaćenih dnevnih granica. Na primjer, odrasla osoba teška 60 kg morala bi popiti između 12 i 36 limenki dijetalnih gaziranih pića –u zavisnosti od količini aspartama u piću – svaki dan da bi bila u opasnosti.

Nacionalni regulatori, uključujući Sjedinjene Države i Evropu, u velikoj mjeri dijele njegovo stajalište.

 Portparol IARC-a rekao je da su nalazi odbora IARC-a i JECFA-e povjerljivi do jula, ali je dodao da su “komplementarni”, a zaključak IARC-a predstavlja “prvi temeljni korak u razumijevanju kancerogenosti”.

Komisija za aditive “provodi procjenu rizika, koja određuje vjerojatnost da će se određena vrsta štete (npr. rak) pojaviti pod određenim uvjetima i razinama izloženosti.”

Aspartam se godinama  proučava.

Prošle godine je studija u Francuskoj među 100.000 odraslih osoba pokazala da ljudi koji su konzumirali veće količine umjetnih zaslađivača, uključujući aspartam, imaju nešto veći rizik od raka.

Ona je uslijedila nakon studije Instituta Ramazzini u Italiji početkom 2000-ih, koja je objavila da su neki oblici raka kod miševa i štakora povezani s aspartamom.

Prva studija nije mogla dokazati da je aspartam uzrokovao povećani rizik od raka, a postavila su se pitanja o metodologiji druge studije.

Regulatori su odobrili aspartam za globalnu nakon što su pregledali sve dostupne dokaze, a veliki proizvođači hrane i pića decenijama su branili upotrebu tog sastojka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *