Dekarbonizacija energetskog sektora novi izazov za zemlje Zapadnog Balkana

Republika Srpska usvojila je sve potrebne zakone u vezi sa Trećim energetskim paketom Evropske unije, čije aktivnosti se sprovode koordinisano sa Sekretarijatom Energetske zajednice.


“To je prije svega zakon o energetici, električnoj energiji, obnovljivim izvorima energije, kao i zakoni o gasu i nafti, čime praktično imamo kompletno uređeno zakonodavstvo”, izjavio je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, Petar Đokić.

On je za naredni period najavio aktivnosti na izradi nacionalnog energetskog i klimatskog plana, te naglasio da Republika Srpska po ovom pitanju ima jasne stavove, kao i da stavovi trebaju biti usaglašeni i sa nivoa Federacije BiH /FBiH/.

“Procjenjujemo da će nakon formiranja nove Vlade FBiH biti još sigurnije komunicirati i da će biti legitimni predstavnici koji mogu da preuzimaju obaveze i da ih izvršavaju u okviru našeg dijaloga”, rekao je Đokić.

Dekarbonizacija zahtijeva nove investicije

Govoreći o današnjem sastanku entitetskih ministara energetike i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staše Košarca sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Arturom Lorkovskim, Đokić je naveo da je razgovarano o izmjenama i dopunama zakona o regulatoru koje se tiču mogućnosti otvaranja tržišta u postupku liberalizacije.

Lorkovski je danas predstavio godišnji izveštaj Sekretarijata, koji govori o napretku svih ugovornih strana, te istakao da su one napredovale u procesu sprovođenja pravnih tekovina Energetske zajednice, a da je novi izazov dekarbonizacija energetskog sektora.

“Dekarbonizacija će zahtijevati nove investicije u proizvodnju električne energije bez uglja u zemljama zapadnog Balkana, uključujući BiH, i uloga Energetske zajednice je da se napravi regulatorni okvir koji će obezbijediti investicije u elektroenergetski sektor i obnovljive izvore energije”, zaključio je Lorkovski.

Predstavljanju godišnjeg izvještaja prisustvovali su predstavnici Parlamentarne skupštine BiH, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, entitetskih vlada, kao i predstavnici relevantnih međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *