Norveška: ekolozi kritikuju potragu za naftom i gasom na Arktiku

Norveška vlada poziva naftne i gasne kompanije da prošire potragu za energentima na Arktiku, dok ekolozi kritikuju namjeru, kao izuzetno nepromišljenu.

Norveška vlada poziva naftne i gasne kompanije da pojačaju istraživanja u udaljenim arktičkim regijama kako bi ojačala svoju poziciju najvećeg dobavljača gasa Evropske unije, piše CNBC. 

Međutim, taj potez je izazvao nezadovoljstvo ekologa, koji smatraju da su ove namjere suprotne “zelenoj politici”.

Norveška, koja nije članica EU, postala je najveći dobavljač prirodnog gasa Evropske unije, nakon što je Rusija smanjila izvoz zbog sankcija. Kao rezultat toga, sektor energetike ostvario je rekordan prihod, budući da su cijene porasle.

Prema izvještaju, sada nastoji održati energetsku sigurnost kontinenta istraživanjem Barencovog mora u potrazi za dodatnim resursima.

Norveška vlada je ranije najavila planove da energetskim kompanijama ponudi rekordan broj blokova za istraživanje nafte i plina na Arktiku “kako bi istražili sve ekonomske resurse nafte i plina u dostupnim područjima, uključujući Barencovo more”. 

Norveški ministar za naftu i energetiku Terje Aasland je navodno krajem prošlog mjeseca rekao da bi industrija trebala da „prevrne svaki kamen“, u potrazi za novim izvorima energenata.

Portparol energetskog giganta Equinor rekao je za CNBC da se kompanija nada da će vidjeti “nove atraktivne površine u Barencovom moru” jer “žele da istraže više”. 

U međuvremenu, aktivisti za zaštitu životne sredine u „Friends of the Earth“ Norveška, WWF-Norveška i „Greenpeace“ Norveška opisali su lobiranje zemlje za nastavak ekspanzije nafte i gasa kao „neprijatno“,  „izuzetno nepromišljeno“ i „srednji prst Pariškom sporazumu“. 

Rukovodilac Greenpeacea u Norveškoj, Frode Pleym, rekao je za CNBC da je “bušenje nafte na Arktiku poput polivanja vatre benzinom”. 

Norveška ostvaruje ogromnu zaradu – upozoravaju klimatski aktivisti

„I Norveška i naftne korporacije moraju prestati da cinično iskorištavaju ruski rat u Ukrajini“, rekao je Pleym. „Agresivna i pohlepna naftna politika Norveške ne samo da učvršćuje poziciju Osla kao najvećeg snabdjevača energijom za Evropu, već zaključava cijeli kontinent u buduću ovisnost o fosilnim gorivima. Alternativa nafti i gasu nije više nafte i gasa, to je više energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije”, tvrdi on.

Truls Gulowsen, vođa Friends of the Earth u Norveškoj, napomenuo je da od istraživanja do proizvodnje može proći oko 15 godina.

“Norveška ostvaruje ogromnu zaradu od cijena energije u Evropi i malo zemalja ima tako jaku osnovu da predvodi klimatsku politiku”, rekao je Gulowsen za CNBC.

Norveška je crpila naftu i gas iz svog kontinentalnog pojasa više od 50 godina. Procjenjuje se da otprilike dvije trećine neotkrivenih naftnih resursa uNorveškoj leži u blizini njene sjeverne obale u arktičkom Barencovom moru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *