3. jul 2023. – NAJTOPLIJI DAN ikada

Ponedjeljak, 3. jul, bio je najtopliji dan ikada zabilježen na globalnom nivou, podaci su američkog Nacionalnog centra za prognoze o životnoj sredini.


Prosječna globalna temperatura dostigla je 17,01 stepen Celzijusov, čime je nadmašen rekord iz avgusta 2016. godine od 16,92 stepena, kada su se toplotni talasi dešavali širom svijeta.

Južni dio SAD zahvaćen je intenzivnom toplotnom kupolom u posljednjih nekoliko sedmica.

U Kini je nastavljen dugotrajni toplotni talas sa temperaturom iznad 35 stepeni, a na sjeveru Afrike izmjerena je temperatura od blizu 50 stepeni.

Čak je i na Antarktiku, gdje je trenutno zima, registrovana neuobičajeno visoka temperatura.

Ukrajinska istraživačka baza Vernadski na argentinskim ostrvima nedavno je izmjerila julski temperaturni rekord od 8,7 stepeni Celzijusovih.

“Ovo nije prekretnica koju treba da slavimo. To je smrtna presuda za ljude i ekosisteme”, rekla je naučnik Friderike Oto sa Instituta za klimatske promjene i životnu sredinu Grentam na britanskom Imperijalnom koledžu u Londonu.

Stručnjaci su to pripisali kombinaciji klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem i pojavom El Ninja, vremenskog obrasca koji se javlja svake dvije do sedam godina zbog vjetrova u Tihom okeanu i poznat je po tome što dovodi do povećanja temperature širom svijeta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *