Protest zbog hapšenja građanskih i ekoloških aktivista u Čačku

Više desetina građana održalo je protest večaras ispred zgrade čačanske policije zbog hapšenja trojice građanskih i ekoloških aktivista koji su danas protestovali protiv izgradnje staklenog vidikovca na planini Kablar kod Čačka.

Oni su tražili da odmah budu pušteni Miloš Kuvekalović i Vladimir Milivojević iz Čačka i predsednik ekološte organizacije “Sačuvajmo Dobrinje i okolinu” Dragan Simović, koji se od tenutka hapšenja nalaze u policijskoj stanici.

Posle sat protestovanja nekoliko građana je blokiralo ulicu pored policijske stanice, tako što su seli na kolovoz.

Građani su na protestu nosili transparente “Čačak protiv nasilja”, “Profit je prolazan, Kablar je večan” i ” Na visoko podigli se sutereni – Dis”.

Sa građanima koji protestuju u Čačku je i narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta koji je rekao novnarima da je njemu i drugim građanskim i ekološkim aktivistima danas bilo zabranjeno kretanje po Kablaru.

Predsednica Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) Ljiljana Bralović rekla je agenciji Beta da je hapšenje građanskih aktivista direktan napad na SEOS.

Premijerka Brnabić rekla je da svesna da je projekat bio osporavan od strane pojedinih ekoloških aktivista, istakavši da je njoj najvažnije bilo šta o vidikovcu kažu meštani kablarskih sela.

Ona je naglasila da će korist od izgradnje vidikovca imati i Kablarci, ali i svi građani Čačka. Ona je ocenila da će nakon izgradnje vidikovca i pristupnog puta mnoge porodice na Kablaru moći da otvore svoja seoska domaćinstva i da na njima zarađuju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *