Skoro 23% domaćinstava Crne Gore jedva spaja “kraj sa krajem”

Najveći procenat građana Crne Gore 63,9 %, živi u domaćinstvima koja ne mogu priuštiti nedjelju dana godišnjeg odmora van kuće, dok najmanji procenat, 13,9 %, živi u domaćinstvima koja ne mogu priuštiti adekvatno zagrijavanje stana ili kuće. To su podaci iz Ankete o dohotku i uslovima života u 2022. godini, koju je objavio Monstat.

“Mogućnost spajanja “kraja sa krajem”, kao indikator subjektivnog siromaštva pokazuje da u 2022. godini 22,7 % osoba Crne Gore živi u domaćinstvima koja uz mnogo poteškoća spajaju “kraj sa krajem”, dok njih 0,6 % živi u domaćinstvima koja su izjavila da veoma jednostavno spajaju ‘kraj sa krajem“, navodi se u anketi koju je objavio Monstat.

Izvor/Monstat

Stopa rizika od siromaštva 20,3 %

Stopa rizika od siromaštva u 2022. godini u Crnoj Gori je iznosila je 20,3 %, pokazuje Anketa o dohotku i uslovima života koju je objavio Monstat.

Kako pojašnjavaju. stopa rizika od siromaštva pokazuje procenat osoba čiji je dohodak ispod praga rizika od siromaštva. Oni nisu nužno siromašni, samo imaju veći rizik da to budu, jer je njihov ekvivalentni raspoloživi dohodak ispod praga rizika od siromaštva.

Podaci pokazuju i da je to najniža stopa siromaštva od 2018. kada je iznosila 23,8 %.

Izvor: RTCG

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *