Projekat „SolarCET“ – potpisani ugovori za ugradnju solarnih panela u Gradišci

U okviru Javnog poziva za subvencionisanje ugradnje solarnih sistema za projekat „SolarCET“, koji Gradiška provodi zajedno sa UNDP-om, potpisani su ugovori sa korisnicima, koji su ostvarili pravo na subvencionisanje ugradnje solarnih sistema za vlastite potrebe na kuće.

Na javni poziv za projekat SolarCET stiglo je 18 prijava, devet korisnika je ostvarilo pravo na subvencionisanje ugradnje solarnih sistema. Od devet korisnika, pet ih je prisustvovalo potpisivanju ugovora sa Gradom Gradiška. Među njima i Darko Borojević iz Brestovčine, koji je rekao da se na ovaj korak odlučio zbog uštede ali i zaštite životne sredine.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da su nakon konkursa odabrani korisnici, koji su ispunili uslove za ugradnju solarnih panela na objektima individualnog stanovanja, snage 5 kilovata. Naglasio je da je postojanje tih malih “solarnih elektrana“ od značaja ne samo za njih već i za društvenu zajednicu.

Ovom prilikom gradonačelnik se zahvalio UNDP-u na partnerstvu u projektu i dodao da su obje strane učestvovale sa po 24.000 KM, odnosno 50 odsto vrijednosti projekta, koliko je iznosilo i učešće korisnika projekta.

Hamdija Mjezin voditelj projekta „SolarCET“ naglasio je da je projekat veoma bitan za razvoj BiH u smislu dekarbonizacije i korišćenja postojećih potencijala solarne energije. “Ovaj projekat radi na razvoju direktnih mehanizama podrške investicijama u fotonapon, razvili smo finansijske modele i za domaćinstva i za javne institucije i privredu“, rekao je Mjezin.

On je takođe i informisao da je Gradiška, pored Prijedora, Mostara i Cazina lokalna uprava koja je među prvima prepoznala značaj pomenutog projekta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *