Domaćinstva iz Prijedora i Gradiške dobiće subvencije za solarne panele

Devet domaćinstva iz Prijedora i devet domaćinstava iz Gradiške će tokom 2023. godine dobiti tehničku i finansijsku podršku za ugradnju solarnih sistema za lične potrebe.

Oni su izabrani na javnom pozivu u okviru projekta Ubrzanje tranzicije ka čistoj energiji korištenjem potencijala solarne energije u Bosni i Hercegovini” (SolarCET) koji finansira Vlada Republike Slovačke, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP).

Cilj projekta je podstaći  građane, vlasnike/ce privatnih objekata, da koriste solarne panele kao mjeru podrške tranziciji ka čistoj energiji, smanjenju emisije stakleničkih gasova, borbi protiv zagađenja vazduha i energetskog siromaštva u Bosni i Hercegovini.

Javnim pozivom omogućeno je subvencionisanje ugradnje solarnih sistema za vlastite potrebe na stambenim objektima u iznosu do 50% vrijednosti nabavke i ugradnje opreme.

Prednost su imale žene vlasnica objekta individualnog stanovanja kao i domaćinstva u kojima žive osobe mlađe od 35 godina. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *