Imenovan novi Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije – u njemu troje Norvežana

Imenovan je novi Nadzorni odbora EPS-a u kojem su: Oluf Ulset, Vladan Živanović, Per Sanderud, Dejan Ostojić, Hilde Baken, Igor Petković i Miodrag Ranković. Tri od sedam članova su Norvežani.

Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije predstavila je ministarka rudarstva i energetike i predstavnik Vlade Republike Srbije u Skupštini akcionara Elektroprivrede Srbije, Dubravka Đedović.

Naša strateška odluka je da radimo sa Norveškom, stoga imamo troje od sedam članova koji nam dolaze iz njihovih energetskih sistema, rekla je Đedović.

Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije – profesionalizacija menadžmenta

„Sagledali smo model funkcionisanja u Norveškoj, u kojoj su energetska preduzeća u državnom vlasništvu sa profesionalnim upravljanjem, oni su energetski giganti, isporučuju energiju iz obnovljivih izvora, ali i gas za dobar dio Evrope. Sada sam sigurna u to da je jasno da se stvari u EPS-u ozbiljno mijenjaju i da će ovo biti primjer profesionalizacije menadžmenta u energetskom sektoru ne samo u Srbiji, nego i u regionu“, rekla je ona.

Đedović je poručila da imenovanjima vrhunskih profesionalaca iz Srbije i svijeta u pomenuto tijelo počinje nova era u ovoj kompaniji, koja ima sve uslove da bude snažna, moderna, uspješna i lider u regionu u ovoj oblasti.

Ministarka je istakla da to nije moguće ako se nastavi sa radom onako kako se radilo prethodnih 30 godina i zato cilj nije reforma samo na papiru, već promena koja će se videti u većoj odgovornosti, depolitizaciji i rezultatima, koji su mjerilo za cijeli moderni svijet.

Prema njenim riječima, država, kao što je Vlada Srbije više puta ponovila, ostaje vlasnik EPS-a i ona je ta koja definiše šta želi od Elektroprivrede, ali i od ovog nadzornog odbora koji preuzima jednim dijlom sprovođenje naše energetske strategije.

Ona je podsjetila na to da je prilikom donošenja novog statuta EPS-a država rekla da će se baviti suštinom, a ne formom, da želi da poboljša način rada i uspostavi jasniju podelu odgovornosti, da će osloboditi upravljanje EPS-om političkog uticaja, i tražiti najbolje profesionalce iz Srbije i svijeta.

Biografije članova Nadzornog odbora EPS-a možete pogledati ovdje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *