Proizvođači automobila osigurali manje od jedne petine ključnih metala za baterije – izvještaj T&E

Proizvođači automobila na evropskom tržištu osigurali su manje od jedne petine (16%) ključnih metala za proizvodnju baterija za električne automobile, koji će im biti potrebni do 2030. godine.

Ovo pokazuje istraživanje Transport & Environment (T&E) na osnovu analize javno objavljenih ugovora.

Analiza je dio rangiranja proizvođača u globalnom lancu snabdjevanja baterijama za električne automobile, na osnovu osiguranih sirovina, strategije proizvodnje ćelija i odgovorne prakse.

Samo šest kompanija – Tesla, BYD, Folksvagen, Ford, Reno i Stellantis – imaju dugoročne ugovore za svaki od tri ključna metala – kobalt, litijum i nikl ili planiraju da promijene strukturu baterija, kako bi okončali svoju zavisnost o jednom od ovih metala, otkriva istraživanje.

Istovremeno, samo kompanije Tesla i kineski BYD čine dovoljno da garantuju zalihe kobalta, litijuma i nikla kako bi ispunili svoje prodajne ciljeve za 2030. godinu, dok većina evropskih proizvođača, sa izuzetkom Folksvagena i Stellantisa, daleko zaostaju.

https://infogram.com/online-202311_evranking-supplychain-race-1h0r6rpjzey1l2e
Izvor: Transport & Environment
Tesla vodeći na ukupnoj rang-listi

Tesla je vodeći na ukupnoj rang-listi na osnovu strategija proizvodnje sirovina i ćelija – iako zaostaje za nekoliko konkurenata u odgovornim praksama.

S druge strane, Folksvagen relativno dobro stoji u sve tri kategorije i završio je na drugom mjestu, odmah ispred BYD-a koji je najbolji na osnovu ocjene za sirovine, ali zaostaje kada je u pitanju odgovorna praksa, jer nema informacije o održivom izvoru.

Mercedes ima samo jedan javno objavljeni ugovor za ključni mineral, dok BMW, koji se protivi postepenom ukidanju motora sa unutrašnjim sagorevanjem u Evropskoj uniji, nije otkrio dovoljno informacija o tome kako planira da obezbjedi nikl, kobalt ili katodne materijale.

Postoji jasna razlika između ciljeva proizvođača automobila za električna vozila i njihovih kritičnih mineralnih strategija. Tesla i BYD su daleko ispred većine evropskih igrača koji se tek sada bude pred izazovom osiguranja metala za baterije. Ovaj izvještaj bi trebao alarmirati izvršne direktore i investitore da se dodatno angažuju u svojim lancima snabdijevanja.

Julia Poliscanova, viši direktor za vozila i lance snabdijevanja mobilnosti u T&E

Njemački proizvođači: BMW, Mercedes-Benc i Folksvagen su 3 najbolja proizvođača, kada je u pitanju odgovorna praksa u lancu snabdjevanja.

BYD je, u ovom segmetu, bez bodova, jer nisu pronađene informacije o bilo kakvoj održivoj praksi koju je primjenjivao.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *