Srbija: dodeljeno 270 ugovora građanima za unapređenje energetske efikasnosti

U Topoli i Kragujevacu danas je dodeljeno 270 ugovora građanima, koji su dobili subvencije za unapređenje energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima.

Ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović Handanović je u Topoli uručila prvih 68 ugovora i zahvalila građanima na tome što prepoznaju važnost ulaganja u energetsku efikasnost, što nedvosmisleno pokazuje i sve veće interesovanje i činjenica da je Ministarstvo rudarstva i energetike, pored prvobitno opredeljenih sredstava, ove godine povećalo iznos za subvencije u nekoliko gradova, između ostalog i u Topoli, sa 20 na 30 miliona dinara.

“Očekujemo da će oko 140 domaćinstava u Topoli dobiti subvencije. Država i opština su tu da pomognu subvencijama da smanjite potrošnju energije, a time i račune u svojim domaćinstvima”, rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je u Kragujevcu, gde je aktuelni javni poziv i dalje u toku, uručila 200 ugovora o subvencijama, napomenuvši da ima sredstava za još toliko domaćinstava.

U 2023. godini sredstva će dobiti 400 domaćinstava u Kragujevcu

“U jednoj godini ćemo praktično uraditi kao za prethodne tri, jer ove godine imamo opredeljena sredstva za subvencije za 400 domaćinstava, isto koliko je u prethodne tri godine u Kragujevcu dobilo pomoć države i grada”, istakla je ministarka.

Ona je poručila da smo svi pojedinačno deo energetske tranzicije i da će resorno ministarstvo nastaviti da podržava građane i  obezbeđuje još više sredstava za subvencije i energetsku efikasnost, jer je ona jedan od strateških prioriteta u energetici u narednim decenijama.

Prema njenim rečima, građanima je, pored subvencija za povećanje energetske efikasnosti, omogućeno i na druge načine da smanje svoje račune, kroz popuste na racionalnu potrošnju energije, pri čemu je samo u oktobru više od polovine svih domaćinstava u Srbiji ostvarilo popust na račun između 20 i 40 odsto.

Uspeli smo i da obezbedimo dodatna sredstva i uvežemo državne institucije kako bi veći broj najugroženijih domaćinstava dobilo olakšice za struju, gas, odnosno grejanje. Pravo na popust od 1.000 dinara na računima za struju do marta ostvarilo je do sada 96.000 penzionera, kojima su penzije niže od 22.000 dinara i nastavićemo da pomažemo našim najstarijim građanima.

Dubravka Đedović Handanović

Ona je tokom posete Kragujevcu obišla i radove na rekonstrukciji niskonaponske mreže u selu Donja Sabanta, u okviru koje se 210 drvenih stubova menja betonskim.

Ministarka je napomenula da ukupna ulaganja u rekonstrukciju mreže iznose 70 miliona evra, što su rekordna ulaganja koja su pokrenuta ove godine da bi obezbedili stabilnije snabdevanje električnom energijom za privredu i građane.

Konkretno, u Donjoj Sabanti je čitava mreža modernizovana, postavljeni su betonski stubovi i izolovani provodnici koji nisu podložni uticaju vremenskih prilika. Investirano je 35 miliona dinara, što je najveće ulaganje otkad je ovo mesto dobilo struju, ukazala je Đedović Handanović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *