Prodaja EPS-a kao celine neće se desiti – tvrdi bivši direktor

Prodaja EPS-a jedan kroz jedan, sigurno se neće dogoditi, izjavio je bivši direktor ovog preduzeća Miroslav Tomašević.

Na pitanje da prokometariše tvrdnje nadležnih da EPS neće biti privatizovan, Tomašević je u intervjuu Danasu rekao da je “politika ta koja diktira da li će se neke odluke doneti ili ne”.

“Iako nadležni sada kažu da nemaju nameru da donesu takvu odluku za šest meseci, primera radi, situacija iz određenih razloga može da se promeni. Ono čega sigurno neće biti je prodaja EPS-a jedan kroz jedan. Odnosno, neće se desiti da neko kupi celo preduzeće“, izjavio je Tomašević.

Kao jedan od razloga naveo je činjenicu da EPS  ima i termo kapacitete koji nisu atraktivni zbog uticaja na životnu sredinu.  Tom sektoru će nametnuti karbon takse, i on će biti finansisjski neodrživ bez hidrosektora, ocenio je Tomašević.

„Ali ono što može da usledi je da se iz EPS-a izdvoji jedan proizvodni deo, recimo, hidro kapaciteti i da se u tom slučaju ide na dokapitalizaciju ili strateško partnerstvo. Podsećanja radi, jedan takav pokušaj se i zbio u vreme dok sam ja još uvek bio na poziciji direktora ali smo mi odbili takvu ponudu“, kaže Tomašević.

Govoreći o poslovanju EPS-a ocenio je da pokazatelji nedvosmisleno ilustruju da poslovanje EPS-a beleži liniju pada u odnosu na period dok je preduzeće vodio menadžment na čijem čelu je bio on.

Komentarišući podatak da je EPS u 2023. godini ostvario istorijski rezultat zabeleživši dobit od 114 milijardi dinara, Tomašević je rekao da taj rezultat, jeste rekordan, ali da u tu sumu ulazi i 34 milijarde dinara koje je Vlada Srbije uplatila EPS-u po osnovu naknade štete zbog gubitka koje je preduzeće pretrpelo kupujući struju na tržištu električne energije da bi izvršilo svoju obavezu potpunog snabdevanja u situaciji ograničene prodajne cene električne energije za građane i privredu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *